Ένα μακρύ ταξίδι φαίνεται πως κάνουν τα πλαστικά απορρίμματα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace εξάγονται στην Τουρκία και στη συνέχεια απορρίπτονται ή/και καίγονται παράνομα.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωσης, περίπου το 40% – ή 210.000 τόνοι – των εξαγόμενων πλαστικών αποβλήτων του Ηνωμένου Βασιλείου εστάλησαν πέρυσι στην Τουρκία.
Ωστόσο, αντί να ανακυκλωθούν, οι ερευνητές είδαν κάποια από αυτά να απορρίπτονται σε δρόμους, χωράφια και σε υδάτινες οδούς.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ”παγκόσμιος ηγέτης στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά”, δήλωσε η κυβέρνηση, αφού η Greenpeace ζήτησε να επιληφθεί του προβλήματος.
Η έκθεση της Greenpeace προειδοποιεί την Τουρκία πως μετατρέπεται στην «μεγαλύτερη χωματερή απόρριψης πλαστικών» της Ευρώπη.
Σημειώνεται πως η οργάνωση έχει κάνει έρευνες σε 10 τοποθεσίες κυρίως στη Νότια Τουρκία και ανακάλυψε πλαστικές σακούλες και συσκευασίες από όλα τα σουπερμάρκετ και καταστήματα λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου.
Βρέθηκαν όμως και συσκευασίες τεστ αντιγόνων για κορονοϊού, δείχνοντας ότι τα απόβλητα ήταν στις περιοχές αυτές για διάστημα περίπου ενός έτους, άρα πρόσφατα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο παράγονται περισσότερα απόβλητα από πλαστικά ανά άτομο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η έκθεση ενώ η Τουρκία, η Μαλαισία και η Πολωνία έλαβαν τις μεγαλύτερες ποσότητες εξαγόμενων πλαστικών απορριμμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020.
Πέρυσι, η απόρριψη πλαστικών απορριμμάτων στην Τουρκία αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας στο BBC. Ο ανταποκριτής Angus Crawford ταξινόμησε σε σωρούς πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και συσκευασίες που απορρίπτονταν στην άκρη του δρόμου.
Η Τουρκία εισήγαγε σχεδόν το 40% των εξαγωγών πλαστικών απορριμμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020 – αύξηση κατά 18% από το 2016, όταν στάλθηκαν 12.000 τόνοι. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν επίσης 20 φορές περισσότερα πλαστικά απόβλητα στην Τουρκία πέρυσι σε σύγκριση με το 2016.
Ο Nihan Temiz Atas, επικεφαλής των projects σχετικά με την βιοποικιλότητα της Greenpeace Mediterranean, με έδρα την Τουρκία, σχολίασε πως «περίπου 241 φορτία πλαστικών απορριμμάτων έρχονται καθημερινά στην Τουρκία από όλη την Ευρώπη και μας κατακλύζουν. Εξετάζοντας τα δεδομένα και από επί τόπου έρευνες, φαίνεται πως συνεχίζουμε να είμαστε η μεγαλύτερη χωματερή απόρριψης πλαστικών της Ευρώπης”.
Η Nina Schrank, από τους επικεφαλής της εκστρατείας κατά της χρήσης πλαστικών στην Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η ουσία του προβλήματος ήταν η υπερπαραγωγή και προέτρεψε την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων και να μειώσει το πλαστικό μίας χρήσης κατά 50% έως το 2025.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε: ”Είμαστε σαφείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να χειρίζεται περισσότερα απόβλητα στο σπίτι του και γι ’αυτό δεσμευόμαστε να απαγορεύσουμε την εξαγωγή πλαστικών απορριμμάτων σε χώρες εκτός του ΟΟΣΑ και να περιορίσουμε παράνομες εξαγωγές αποβλήτων – συμπεριλαμβανομένων και σε χώρες όπως η Τουρκία – μέσω αυστηρότερων ελέγχων. Ηγούμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο της αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά και οι προτάσεις μας για εκτεταμένη ευθύνη του παραγωγού για συσκευασίες, ο φόρος για πλαστικές συσκευασίες και η υποχρεωτική ηλεκτρονική παρακολούθηση αποβλήτων θα ενισχύσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης, θα μειώσουν τα απόβλητα και θα μειώσουν το έγκλημα.
Πολλές πλούσιες χώρες στέλνουν ανακυκλώσιμα απόβλητα στο εξωτερικό, καθώς είναι μια φτηνή λύση, μειώνει την εγχώρια υγειονομική ταφή και μπορεί να βοηθήσει περιοχές να επιτύχουν στόχους ανακύκλωσης.
Πέρυσι, ο υπουργός περιβάλλοντος της Μαλαισίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε αποστείλει 150 εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς παράνομα εισαγόμενων πλαστικών απορριμμάτων στη χώρα προέλευσής τους – 42 εκ των οποίων ανήκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: BBC