Την 8η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα των ωκεανών, επέλεξε η Rolex για να παρουσιάσει στο κοινό το ντοκιμαντέρ Perpetual Planet: Heroes of the Oceans στην ιστοσελίδα της www.rolex.org. Είναι μία παραγωγή του Επιστημονικού Τμήματος του BBC για λογαριασμό της Rolex και έχει ως κεντρική αφηγήτρια τη θρυλική ωκεανογράφο και πρέσβειρα της Rolex, Sylvia Earle. Στην ταινία εμφανίζονται επίσης επιστήμονες ωκεανολόγοι, πρωτοπόροι ο καθένας στον τομέα του, οι οποίοι εξηγούν πόση δουλειά απαιτείται σε όλο τον πλανήτη προκειμένου να προστατευθούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ωκεανών. Πέντε από αυτούς έχουν βραβευθεί στο παρελθόν με Rolex Awards.
Στη μία ώρα που διαρκεί το ντοκιμαντέρ ο θεατής βυθίζεται στον υπέροχο υποβρύχιο κόσμο και ανακαλύπτει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ωκεανοί και τις γενναίες αλλαγές που απαιτούνται για τη διάσωσή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν το ένα τρίτο των ζωντανών οργανισμών στους ωκεανούς έχει χαθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η Sylvia Earle πάντως αφήνει ένα ίχνος ελπίδας: «Ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, εμπνέοντας τους άλλους. Με πάθος, περιέργεια και ελπίδα, όλοι μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν αιώνιο πλανήτη για τις επόμενες γενιές».
Η Sylvia Earle συνεργάζεται με την Rolex σε εξερευνητικές αποστολές από το 1970. Είναι πρόεδρος της πρωτοβουλίας Mission Blue, ωκεανογράφος, εξερευνήτρια, συγγραφέας τουλάχιστον 225 δημοσιεύσεων και ομιλήτρια, έχει μακροχρόνια εμπειρία ως επιστήμονας έρευνας πεδίου, ως κυβερνητικός αξιωματούχος και ως διευθύντρια εταιρειών και μη-κερδοσκοπικών οργανισμών.
Τι είναι το Mission Blue;
Η Sylvia Earle ξεκίνησε την πρωτοβουλία Mission Blue το 2009, όταν κέρδισε ένα βραβείο TED για «το όραμά της να πυροδοτεί παγκόσμια αλλαγή». Το 2014 στο πλευρό της συντάχθηκε η Rolex, με τη δέσμευση να βοηθήσει στην προστασία των ωκεανών.
Ο βασικός στόχος του οργανισμού Mission Blue είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ), που ονομάζονται Hope Spots, δηλαδή Περιοχές Ελπίδας. Αυτές οι περιοχές θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ειδών υπό εξαφάνιση ή περιοχών όπου κοινότητες βασίζονται σε ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον για να επιβιώσουν. Σημείο-κλειδί το προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών ώστε η αλλαγή να επέλθει από τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κύματος υποστήριξης για τη διατήρηση των ωκεανών.
Ως γνωστόν οι ωκεανοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης και φιλοξενούν την πλειονότητα της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Υπάρχουν όμως σοβαρά προβλήματα. Ο πληθυσμός πολλών ειδών ψαριών που υφίστανται εμπορική εκμετάλλευση έχει μειωθεί κατά 90%. Σχεδόν οι μισοί κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν εξαφανιστεί ή έχουν υποστεί σοβαρή καταστροφή. Και έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες παράκτιες «νεκρές ζώνες».
Ο στόχος του Mission Blue είναι να συμβάλει στην προστασία του 30% των ωκεανών έως το 2030. Αυτό είναι το έτος που η Διεθνής Ένωση Διατήρησης της Φύσης (IUCN) έχει ορίσει ως το συνιστώμενο για την προστασία της υγείας των ωκεανών. Με την υποστήριξη της Rolex, ο οργανισμός Mission Blue προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητά τους δεν θα χαθούν για τις μελλοντικές γενιές.
Τα βραβεία επιχειρηματικότητας
Η Rolex παρήγγειλε αυτό το ντοκιμαντέρ ως μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας Perpetual Planet, η οποία υποστηρίζει άτομα, οργανισμούς και πρωτοβουλίες που έχουν ως αποστολή την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην υγεία του πλανήτη Γη. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της εκστρατείας είναι τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας της Rolex, ένας θεσμός που η ελβετική εταιρεία θέσπισε το 1976 με στόχο την οικονομική υποστήριξη πρωτοπόρων ανδρών και γυναικών, οι οποίοι βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο που κατοικούμε και συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και στην προστασία του περιβάλλοντος και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Μέσω των Βραβείων Επιχειρηματικότητας συνέβαλε στη διάσωση πολλών οικοσυστημάτων που είναι καίριας σημασίας για τη βιοποικιλότητα και για την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών που εξαρτώνται από αυτά: προστατευόμενες περιοχές όπως το Mamirauá Sustainable Development Reserve στο κρατίδιο Amazonas της Βραζιλίας, το Sierra Gorda Biosphere Reserve στο Mexico, τα Ατλαντικά δάση στη Βραζιλία και η περιοχή Gran Chaco στη Νότια Αμερική. Παράλληλα προσέφερε οικονομική υποστήριξη σε επιστήμονες για την προστασία ειδών που κινδύνευαν με εξαφάνιση, όπως η τίγρις του Αμούρ, ο βούκερος, ένα πτηνό με χαρακτηριστικά μεγάλο ράμφος, ο μικροσκοπικός ιππόκαμπος και ο φαλαινοκαρχαρίας, το μεγαλύτερο ψάρι του πλανήτη.
Ποιοι είναι όμως οι επιστήμονες που συντάσσονται στο πλευρό της Sylvia Earle στο ντοκιμαντέρ Perpetual Planet: Heroes of the Oceans και με τι ασχολούνται;
Emma Camp
Βραβευμένη με Rolex Award το 2019. Αποκαλύπτει πώς δημιούργησε φυτώρια κοραλλιών στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας και προσφέρει ελπίδα και σε άλλα ευάλωτα κοραλλιογενή φράγματα σε άλλα μέρη του πλανήτη.
Michel André
Βραβευμένος με Rolex Award το 2002. Αναπτύσσει μία πρωτοποριακή νέα τεχνολογία στην Ανταρκτική προκειμένου να ακούει το ηχητικό περιβάλλον του ωκεανού και να βοηθήσει στην προστασία αυτού του παρθένου ωκεανού από την απειλή της ηχητικής ρύπανσης.
Kerstin Forsberg
Βραβευμένη με Rolex Award το 2016. Ασχολείται στο Περού με την προστασία των σαλαχιών μάντα, βελτιώνοντας τη γνώσεις μας για τον ωκεανό μέσω της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης του οικοτουρισμού και ευαισθητοποιώντας και δίνοντας κίνητρα στην επόμενη γενιά που θα αναλάβει δράση.
Brad Norman
Βραβευμένος με Rolex Award το 2006. Χρησιμοποιεί εξελιγμένη ηλεκτρονική σήμανση για να προστατεύσει τους φαλαινοκαρχαρίες στην πατρίδα του την Αυστραλία και σε άλλες περιοχές.
Vreni Häussermann
Βραβευμένη με Rolex Award το 2016. Χρησιμοποιεί μικρά υποβρύχια στους βυθούς των φιόρδ της Παγαγονίας στη Χιλή, για να ανακαλύψει άγνωστα είδη κοραλλιών και φροντίζει για τη διατήρησή τους..
Angélique Pouponneau
Εκπροσωπεί το Mission Blue Hope Spot στις Σεϋχέλλες. Με τη βοήθεια των τοπικών κοινωνιών, η πρωτοβουλία Mission Blue δημιουργεί θαλάσσια προστατευόμενα «Hope Spots» (Σημεία Ελπίδας), σε περιοχές των ωκεανών που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την διατήρηση διαφόρων ειδών ή σε μέρη όπου οι κοινωνίες βασίζονται σε ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον για να επιβιώσουν.
Ghislain Bardout
Είναι συνιδρυτής και επικεφαλής των αποστολών Under The Pole, (κάτω από τους πόλους), με την υποστήριξη της Rolex. Ο Bardout ανέπτυξε μία ειδική κάψουλα που επιτρέπει στους επιστήμονες να παραμένουν κάτω από το νερό επί 72 ώρες κάθε φορά και να συλλέγουν κρίσιμα στοιχεία για την προστασία των ωκεανών.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ Perpetual Planet: Heroes of the Oceans
Φανή Ζαφράκα-Θεμελίδη
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ