Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Φύσης είναι οι κοινωνικές συναναστροφές και οι λειτουργίες των μεγαλύτερων θηλαστικών που φιλοξενεί ο πλανήτης μας. Των φαλαινών. Ακόμη λιγότερες είναι οι γνώσεις μας από τις Όρκες, τις λεγόμενες και «δολοφόνους φάλαινες», οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά ανεπτυγμένα θηλαστικά, με υψηλότατο επίπεδο εξυπνάδας. Σε ένα σπάνιο οπτικό ντοκουμέντο, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Φάλαινας (CWR) κατέγραψαν με Drone την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των φαλαινών, στην ανοιχτή θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι επιστήμονες, οι Όρκες έχουν ιδιαίτερα έντονες και συχνές κοινωνικές συναναστροφές, οι οποίοι αρεώνουν όσο μεγαλώνουν ηλικιακά. Με άλλα λόγια, η έρευνα έδειξε ότι αναπτύσσονται σε κοινωνικές ομάδες και λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, με εκείνον των ανθρώπινων ομάδων στο πρώιμο στάδιο των κοινωνιών. «Οι φάλαινες γεννιούνται μέσα σε κοινωνικές ομάδες και παραμένουν συνδεδεμένες με αυτές με πολύ στενό τρόπο», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Michael Weiss, του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Τα αποτελέσματα από τη νέα μελέτη βασίζονται σε 651 λεπτά γυρισμάτων, από λήψεις σε διάστημα 10 ημερών, μέρος του οποίου μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Τα ευρήματά έδειξαν επίσης ότι σε αυτές τις στενές ομάδες, οι φάλαινες προτιμούν να αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα άτομα. «Είδαμε ότι οι νεότερες φάλαινες και δη οι θηλυκές, διαδραματίζουν κεντρικό κοινωνικό ρόλο στην ομάδα. Όσο μεγαλύτερη είναι η φάλαινα, τόσο λιγότερο κεντρικό έχει», πρόσθεσε ο ερευνητής Darren Croft.

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες δεδομένων που συνέλεξε η CWR, σε μία ομάδα φαλαινών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Μείναμε έκπληκτοι που βλέπουμε πόση επαφή υπάρχει μεταξύ των φαλαινών. Σε πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, η σωματική επαφή τείνει να είναι μια καταπραϋντική, ανακουφιστική δραστηριότητα που ενισχύει την κοινωνική σύνδεση. Εξετάσαμε επίσης περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φάλαινες εμφανίστηκαν μαζί, καθώς η δράση από κοινού αποτελεί ένδειξη κοινωνικών δεσμών σε πολλά είδη», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr