Κάθε φορά που μια χρονιά φτάνει στο τέλος της, οι περισσότεροι τείνουν να προχωρούν σε ανασκοπήσεις της χρονιάς που πέρασε και να θέτουν νέους στόχους για την καινούρια χρονιά που έρχεται, τα περίφημα “new year’s resolutions”. Έτσι, λοιπόν, θα θέσουμε στο προσκήνιο τους τρόπους με τους οποίους η νέα χρονιά, το 2022, θα μας βρει με περισσότερη οικολογική συνείδηση. Κι επειδή αυτές οι αποφάσεις για αλλαγές τις περισσότερες φορές δεν φαίνεται να παίρνουν σάρκα και οστά, η πρώτη απόφαση ας είναι ότι κάτι από όλα αυτά που είτε υπάρχουν στη λίστα μας, είτε στο μυαλό μας, θα γίνουν πράξη.

1. Διάβασε περισσότερο για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο για κάποιους ή και βαρετό για κάποιους άλλους, ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι χρειάζεται. Η γνώση είναι δύναμη, άλλωστε! Για τον λόγο αυτό, τη χρονιά που έρχεται, μη διστάσεις λεπτό να διαβάσεις ένα βιβλίο με οικολογικό περιεχόμενο. Μπορεί να είναι κάποιο βιβλίο για την Ιστορία των περιβαλλοντικών αγώνων, την κλιματική κρίση και των αποφάσεων που έχουν παρθεί για αυτή, για την άγρια φύση ή μπορεί να είναι και κάποιο λογοτεχνικό που έχει ως θέμα μια οικολογική καταστροφή – η Λογοτεχνία της Οικολογίας είναι μια θεματική που όλο και περισσότεροι συγγραφείς καταπιάνονται μαζί της. Ό,τι και αν επιλέξεις να διαβάσεις, σίγουρα θα σε αφυπνίσει για να ξεκινήσεις να βλέπεις τα πράγματα πιο οικολογικά!

2. Προσπάθησε να αποφύγεις όσο γίνεται το πλαστικό

Το πλαστικό είναι για τα καλά στη ζωή μας. Μάλιστα, περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στα βάθη του ωκεανού, με την Ευρώπη να είναι η παραγωγός του 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής, δυστυχώς όμως, ένα μικρό ποσοστό της παραγωγής πλαστικού επαναχρησιμοποιείται. Ωστόσο, όλο και περισσότερα υποκατάστατα πλαστικού κατακλύζουν την αγορά, δίνοντάς μας την ευκαιρία να χρησιμοποιούμε υλικά φιλικότερα προς τη φύση για τις καθημερινές μας ανάγκες. Οδοντόβουρτσες, μπατονέτες, ξυραφάκια που χρησιμοποιούν κατά κόρον το πλαστικό μπορούν να αντικατασταθούν από το μπαμπού, ενώ το σφουγγάρι από ειδική πετσέτα μπάνιου ή φυσικό σφουγγάρι λούφας.

Η στροφή προς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής έχει επηρεάσει και τη λογοτεχνία. Πηγή εικόνας: greenpeace.com

3. Μείωσε το κρέας που καταναλώνεις

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, ο vegan τρόπος ζωής φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στη διάσωση του πλανήτη. Μάλιστα, δυνητικά η vegan διατροφή θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα κατά 73%, ενώ θα απαιτούνταν περίπου 3,1 δισεκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης λιγότερα, πράγμα ιδιαιτέρως σημαντικό. Η vegan διατροφή, όμως, δεν είναι το ίδιο εύκολη για όλους. Θα μπορούσε, επομένως, κάποιος να μειώσει τις φορές που καταναλώνει κρέας σε μια εβδομάδα ή να δοκιμάσει να αποκοπεί από τα ζωικά προϊόντα για μικρό χρονικό διάστημα. Αναμφισβήτητα κι αυτό θα βοηθούσε με τη σειρά του την Γη.

4. Ψώνισε second hand ρούχα

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για το 10% της παγκόσμιας εκπομπής άνθρακα, τη στιγμή που έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές ενάντια και στο fast fashion. Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να αλλάξουμε συνήθειες, στρεφόμενοι στα “second hand” ή μεταχειρισμένα –επί τω ελληνικότερω– ρούχα. Καθημερινά, και στη χώρα μας, ανοίγουν όλο και περισσότερα τέτοια μαγαζιά, ενώ σίγουρα θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ανταλλαγές ρούχων με φίλους ή συγγενείς, αν θέλουμε να ανανεώσουμε τη γκαρνταρόμπα μας. Τείνοντας προς τη βιώσιμη μόδα συμβάλλουμε όλοι στη μείωση των απορριμμάτων, της ρύπανσης, της ενέργειας, ενώ εξοικονομούμε και περισσότερα χρήματα.

Η αγορά second hand ρούχων αποτελεί έναν πιο eco-friendly τρόπο αγοράς ρούχων. Πηγή εικόνας : in.gr

5. Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού

Δεδομένου ότι έχουμε περιέλθει σε μια κανονικότητα μετά την πανδημία, αναπόφευκτα, χρειάζεται να λείπουμε αρκετά από το σπίτι μας. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αγοράζουμε συνεχώς πλαστικές συσκευασίες νερού, για να πίνουμε και να ενυδατωνόμαστε. Ετησίως, στην Ευρώπη, πωλούνται 46 δισεκατομμύρια μπουκαλάκια νερού. Ας είναι, όμως, το 2021 η τελευταία χρονιά που πωλούνται τόσα. Το 2022, λοιπόν, θα πρέπει να μας βρει με ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού σε ό,τι χρώμα σε σχέδιο θέλουμε, για να είμαστε και στιλάτοι και οικολόγοι!

Παραπάνω δόθηκαν κάποιες ιδέες για το πως το 2022 θα μπορούσε να μας βρει με περισσότερη οικολογική συνείδηση, αλλά και κάνοντας μικρά βήματα για να βοηθήσουμε τον πλανήτη. Είθε το 2022 να αποτελέσει χρονιά ορόσημο για την αποκλιμάκωση της κλιματικής κρίσης, με λιγότερες εξαγγελίες και περισσότερες ουσιαστικές κινήσεις για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα, αφού το 2021 μας έδειξε ότι αν δεν παρθούν σημαντικά μέτρα, το μέλλον προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνο.

Της Ελευθερίας Κωνστάντιου