Η αλλαγή ηγεσίας στην ΕΠΟ από την 1η Ιουνίου με την εκλογή του Τάκη Μπαλτάκου και η διαμάχη που ξέσπασε «με το καλημέρα», με αφορμή τη μετατροπή της διαιτησίας σε επαγγελματική, προκάλεσαν εύλογα ερωτήματα για τους λόγους που για μια σημαντική υπόδειξη των FIFA – UEFA που συμπεριλαμβάνεται στην ολιστική μελέτη, η αντίδραση της ομοσπονδίας ήταν τόσο έντονη.

Το σχέδιο των δύο διεθνών αρχών για το ελληνικό ποδόσφαιρο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 17 Νοεμβρίου 2020 και είχε καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του τον Ιούνιο του 2021. Ενα χρόνο μετά, και ενώ μεσολάβησε η παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη από την προεδρία της ΕΠΟ (Σεπτέμβριος 2021), ελάχιστες από τις τομές που πρότεινε η μελέτη υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν πιστά. Παρά το γεγονός πως ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία στη Γ.Σ. της ΕΠΟ (27/8/2021), οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις της πέρασαν με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, άλλες προσαρμόστηκαν στα μέτρα και τα «θέλω» της ομοσπονδίας, ενώ κάποιες παραμένουν ακόμη «στο συρτάρι».

Μετ’ εμποδίων οι αλλαγές-1

Στο Πάρκο Γουδή επικρατούν μια τεχνητή κωλυσιεργία και μια μόνιμη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ενώ με την επίκληση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, FIFA – UEFA μπαίνουν υποχρεωτικά στο… παιχνίδι και από την πλευρά τους προσπαθούν να διατηρήσουν ίσες αποστάσεις.Ελάχιστες από τις τομές που πρότεινε η μελέτη εφαρμόστηκαν πιστά, ενώ κάποιες παραμένουν ακόμη «στο συρτάρι».

Ελάχιστες από τις τομές που πρότεινε η μελέτη εφαρμόστηκαν πιστά, ενώ κάποιες παραμένουν ακόμη «στο συρτάρι».

Για ένα μακρύ διάστημα (μετά την παραίτηση Ζαγοράκη), οι δύο συνομοσπονδίες ζητούσαν επίμονα επίσπευση διαδικασιών από την ΕΠΟ, εκλογή προέδρου και συγκεκριμένες προθεσμίες για την υλοποίηση των προτάσεών τους. Στον αντίποδα, οι ρυθμοί παρέμειναν αργοί, με πολλά από τα καίρια ζητήματα να μετατίθενται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δομή και λειτουργία της ομοσπονδίας που σύμφωνα με τη μελέτη πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του CEO (διευθύνων σύμβουλος). Μια επιλογή που θα πρέπει να πραγματοποιείται ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Πρώτη απόφαση του νεοεκλεγέντος προέδρου ήταν η τρίμηνη παράταση της θητείας του εκτελεστικού γραμματέα Ιάκωβου Φιλιππούση που μεταβαπτίστηκε σε CEO. Τόσο για τη συγκεκριμένη θέση όσο και γι’ αυτές του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και του τεχνικού διευθυντή προαναγγέλθηκε στο άμεσο μέλλον διεθνής διαγωνισμός, ωστόσο στο τροποποιημένο καταστατικό γίνεται σαφής αναφορά πως τις αρμοδιότητες του CEO θα τις καθορίζει η Εκτελεστική Επιτροπή. Δηλαδή και πάλι δεν θα υπάρξει κάποια αυτονομία στη λήψη των αποφάσεων από τον επιλεγέντα.

Η σύσταση για ανεξάρτητη ΚΕΔ αποδεικνύεται «casus belli», με τον Τάκη Μπαλτάκο να είναι κατηγορηματικός πως ο έλεγχος της διαιτησίας θα παραμείνει στην ΕΠΟ, έστω κι αν εδώ και λίγες ημέρες η μετατροπή της διαιτησίας σε επαγγελματική είναι νόμος του κράτους.

Από τις εισηγήσεις της μελέτης επιδεικτικά αποκλείστηκε το ασυμβίβαστο των προέδρων ΕΠΣ και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, με τη σιωπηρή ανοχή των FIFA – UEFA. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, τα μέλη της Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι εκλέκτορες της Γ.Σ., αλλά η συγκεκριμένη προτροπή αποτελούσε ευθύς εξαρχής «κόκκινη γραμή» για το Πάρκο Γουδή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χάνονταν κεκτημένα ετών και η διοίκηση της ΕΠΟ θα είχε ουσιαστικά δια-κοσμητικό ρόλο.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ