Mε το ράλι στις τιμές των καυσίμων να συνεχίζεται χωρίς φρένα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει νέο πακέτο μέτρων ανάχωμα στην ακρίβεια.

Σε κυβερνητική σύσκεψη μπήκαν στο τραπέζι όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τη στήριξη των νοικοκυριών, καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν ότι «χτίζεται» δημοσιονομικός χώρος λόγω της νέας υπέρβασης που κατέγραψαν τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο από τις αυξημένες τουριστικές εισπράξεις και τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, που θέτουν τις βάσεις για επίτευξη υψηλότερης ανάπτυξης το 2022.

Τα νέα «πυροσβεστικά» μέτρα θα ανακοινωθούν μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (Σκάι), ο οποίος αφού ανέφερε ότι «το πρόβλημα με τα καύσιμα είναι πάρα πολύ σημαντικό», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του fuel pass με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Οπως είπε, «βλέπουμε ότι η ακρίβεια στα καύσιμα πλήττει εισοδήματα που είναι πάνω από την περίμετρο των πιο ευάλωτων. Αρα, όπως και στο ρεύμα, που χρειάστηκε να γίνουν πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις και για εκείνους που κατανάλωναν πάνω από 300 κιλοβατώρες, προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται για να διευρύνουμε όλα τα υπόλοιπα».

«Με το πετρέλαιο υπάρχει μια μεγάλη πίεση στα νοικοκυριά» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης (ΑΝΤ1) ο οποίος τάσσεται υπέρ των απευθείας ενισχύσεων στα νοικοκυριά καθώς «η πολιτική τού να πηγαίνουν τα χρήματα απευθείας στον λογαριασμό των ανθρώπων, θεωρούμε ότι είναι πιο αποτελεσματική, διότι μας εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι τα παίρνουν. Δεν είναι βέβαιο πως θα φτάσει στον πολίτη το 100% της βοήθειας, εάν υπάρξει στήριξη μέσω τρίτων». Μάλιστα, σημείωσε ότι «οι περισσότεροι δικαιούχοι fuel pass επιλέγουν να πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό τους, αν και λιγότερα, «παρά το μεγαλύτερο ποσό στο κινητό τηλέφωνο».

Ποια είναι τα νέα μέτρα στήριξης

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται παράταση του μέτρου της επιδότησης καυσίμων με διεύρυνση του ποσού και του κύκλου των δικαιούχων του fuel pass, συνέχιση και αύξηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, ενώ είναι πιθανόν η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι να μοιράσει μια νέα επιταγή «ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα τον μήνα καθώς τα εισοδήματά τους εξανεμίζονται από το κύμα των ανατιμήσεων σε καύσιμα και τρόφιμα.

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει προς το παρόν παρεμβάσεις στους φόρους στα καύσιμα και τα τρόφιμα, καθώς το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει ότι «έχουμε πει πάρα πολλές φορές για ποιον λόγο η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων δεν προκρίνεται από την κυβέρνηση, από το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να πέσουν οι τιμές στα καύσιμα ή σε άλλα καταναλωτικά αγαθά. Στην ουσία πρόκειται για λεφτά των ίδιων των πολιτών. Γιατί αυτό είναι οι φόροι. Είναι λεφτά των ίδιων των πολιτών, που γυρίζουν πίσω για να δώσουν παροχές, για να στηρίξουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν αυτά τα χρήματα λείψουν, κάποιος θα αναγκαστεί είτε να έρθει να βάλει καινούργιους φόρους ή να δανειστεί με πολύ υψηλά επιτόκια».

Το πακέτο των «πυροσβεστικών» μέτρων που σχεδιάζεται για να περιοριστεί η φωτιά της ακρίβειας περιλαμβάνει:

Επέκταση και διεύρυνση του fuel pass.

Το επίδομα καυσίμων θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο, ενώ θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των δικαιούχων. Σχεδιάζεται αύξηση της επιδότησης των 30-50 ευρώ με έμφαση στα νησιά και του εισοδηματικού κριτηρίου των 30.000 ευρώ στην περιοχή των 45.000 ευρώ ώστε να λάβουν το επίδομα περισσότεροι καταναλωτές. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης.

Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο.

Αποζημίωση για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Στις 16 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass για τις αιτήσεις για την επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αν και όπως είπε «γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει στις 14 Ιουνίου. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του μήνα και το ποσό θα πιστωθεί στους δικαιούχους στις αρχές Ιουλίου».

Επιταγή ακρίβειας Νο2.

Ενας έκτακτος καλοκαιρινός «μποναμάς», αντίστοιχος με το επίδομα των 200 ευρώ που δόθηκε το Πάσχα, βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Για να δοθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας απαιτείται δημοσιονομικός χώρος περίπου 250-300 εκατ. ευρώ.

Πηγή ot.gr