Η επερχόμενη ταινία «Lightyear» των στούντιο Disney – Pixar έχει πλέον απαγορευτεί σε 14 χώρες λόγω μιας σκηνής στην οποία φιλιούνται δύο χαρακτήρες του ίδιου φύλου.

Τη Δευτέρα, η ταινία κινουμένων σχεδίων απαγορεύτηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «λόγω παραβίασης στα πρότυπα των μέσων ενημέρωσης της χώρας». Το «Lightyear» ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

Τα ΗΑΕ, όπως και άλλα έθνη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, είναι μια χώρα υπό την ηγεσία μουσουλμάνων που ποινικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Disney δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την κυκλοφορία της ταινίας σε 14 χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, ο Λίβανος, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος, η Ινδονησία και η Μαλαισία. Η ταινία είναι απίθανο να κυκλοφορήσει και στην Κίνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post.

Ένας παραγωγός του «Lightyear» δήλωσε στην εφημερίδα ότι υπέθεσε πως η ταινία δεν θα κυκλοφορούσε στην Κίνα, όταν η Disney αρνήθηκε να κάνει το μοντάζ που ζήτησαν οι κινεζικές αρχές.

Η ταινία, με τον Κρις Έβανς να δανείζει τη φωνή του στον Buzz Lightyear από τη σειρά ταινιών Toy Story, περιλαμβάνει ένα σύντομο φιλί μεταξύ της Χόθορν (Ούζο Αντούμπα) και του γυναίκας με την οποία βρίσκεται σε ερωτική σχέση.

Στην πρεμιέρα της ταινίας τη Δευτέρα στο Λονδίνο, ο Έβανς είπε ότι αυτές οι αντιδράσεις στο φιλί ήταν «απογοητευτικές». «Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι όλοι είμαστε μέρος ενός πρότζεκτ που κάνει βήματα προς τα εμπρός όσον αφορά την κοινωνική ένταξη, αλλά είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν μέρη που δεν βρίσκονται εκεί που πρέπει να είναι», δήλωσε ο ηθοποιός.

Η Pixar είχε αποκαταστήσει τον Μάρτιο το φιλί μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στο «Lightyear», όταν το προσωπικό δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή που επέκρινε την απάντηση της Disney στο νομοσχέδιο της Φλόριντα «Don’t Say Gay».

Με πληροφορίες από το The Independent