Πάμε διακοπές, επιστρέφουμε με αναμνηστικά, μαύρισμα και Covid.

Αυτό φαίνεται να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός ταξιδιού στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, αν κρίνουμε από τις πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και την τάση της απουσίας στο γραφείο μας)…

Λοιπόν, το να κολλήσουμε Covid είναι αναπόσπαστο μέρος των διακοπών τώρα;

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσουμε Covid στις διακοπές μας

Δεν είναι σαφές πόσο συχνά επιστρέφουν οι άνθρωποι από διακοπές έχοντας κολλήσει Covid, λέει ο Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη αξιόπιστης συλλογής δεδομένων.

«Η έλλειψη τεστ, γενικά και σε άτομα που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από διακοπές στο εξωτερικό, καθιστά πολύ δύσκολη την εκτίμηση του κινδύνου μόλυνσης και εξάπλωσης στην κοινότητα», εξηγεί.

Ωστόσο, ο καθηγητής Γιανγκ δεν εκπλήσσεται όταν βλέπει ανεπίσημες αναφορές ανθρώπων που επιστρέφουν από διακοπές έχοντας κολλήσει τον ιό. Τα αεροδρόμια είναι πιθανό να είναι μέρος του προβλήματος.

London Heathrow on June 1, 2022.
London Heathrow on June 1, 2022.

«Η αυξημένη ανάμειξη ανθρώπων σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περισσότερη μόλυνση», λέει στην HuffPost UK.

«Η πρόσφατη εμπειρία μου από το ταξίδι σε ένα συνέδριο στη Βαρκελώνη μαρτυρεί το πρόβλημα. Το αεροδρόμιο από το οποίο έφυγα από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν γεμάτο με παραθεριστές και ήμασταν στριμωγμένοι για περίπου δύο ώρες για να περάσουμε τους ελέγχους ασφαλείας – με τους περισσότερους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες προσώπου. Ταξίδεψα από και προς την χώρα μου με διάφορες αεροπορικές εταιρείες.

«Κατά την έξοδο, δεν υπήρχε εντολή για μάσκες προσώπου και επομένως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπήκαν στον κόπο να βάλουν. Η αεροπορική εταιρεία στο δρόμο της επιστροφής επέμενε να φορούν όλοι μάσκα προσώπου εκτός από τις ώρες που δοκίμαζαν το αναψυκτικό τους».

Οι διακοπές με Covid είναι αναπόφευκτες;

Οι συνθήκες του αεροδρομίου – και η έλλειψη συνέπειας στα μέτρα ασφαλείας – δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου είναι πιθανή η μετάδοση. Ωστόσο, η σύλληψη της Covid δεν είναι αναπόφευκτη, ειδικά εάν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι και έχουμε αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό.

Η Έμιλι Όστερ, καθηγήτρια οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, μοιράστηκε πρόσφατα ανάλυση δεδομένων εξηγώντας πώς ο κίνδυνος επαναμόλυνσης αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Αν και η επαναμόλυνση είναι «δύσκολο να μετρηθεί αξιόπιστα», η ίδια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έχουμε εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα να κολλήσουμε ξανά τον ιό εάν έχουμε μολυνθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στη συνέχεια, ο κίνδυνος αυξάνεται μήνα με το μήνα μετά το όριο των τριών μηνών.

Αυτό τι σημαίνει για το μέλλον των ταξιδιών;

Είναι όλα αυτά μόνο μέρος της «ζωής με τον Covid»; Έχουμε φτάσει στο στάδιο που πρέπει απλώς να αποδεχτούμε τον κίνδυνο αν θέλουμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό;

Όλα αυτά εξαρτώνται από το προσωπικό επίπεδο κινδύνου και την υγεία των γύρω μας, λέει ο καθηγητής Γιανγκ. Οι επιστήμονες πρέπει επίσης να παρακολουθούν στενά τις αναδυόμενες παραλλαγές.

«Ενώ οι περισσότερες λοιμώξεις τώρα είναι ήπιες λόγω συνδυασμού εμβολιασμού και προηγούμενων λοιμώξεων, εξακολουθεί να είναι δυνατό να μεταδοθεί ο ιός σε κλινικά ευάλωτα και ηλικιωμένα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από πιο σοβαρή νόσο και υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να εμφανίσουν μακροχρόνιο Covid», λέει ο καθηγητής Γιανγκ…

Είναι αναπόφευκτο να κολλήσουμε Covid στις διακοπές; Όχι αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, έχουμε αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό και είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί. Αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αποφευχθεί εντελώς – και να πρέπει να το έχουμε κατά νου όταν κάνουμε κράτηση.

«Η καλύτερη συμβουλή είναι να παραμείνουμε προσεκτικοί και να είμαστε ενήμεροι», λέει ο καθηγητής Γιανγκ. «Να φοράμε μάσκα προσώπου σε χώρους με πολύ κόσμο και ανεπαρκώς αεριζόμενους και, όπου είναι δυνατόν, να αποφύγουμε να βρισκόμαστε σε αυτούς τους χώρους με πολύ κόσμο για μεγάλες περιόδους. Ας απολαύσουμε τον ήλιο κι ας είμαστε προσεκτικοί σε κοντινές αποστάσεις με αγνώστους».

Rachel Moss

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr