Αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες και τα σπίτια τους, εξαιτίας των πολέμων, των διώξεων και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλά σημεία σε όλο τον πλανήτη.
Μέχρι τα τέλη του 2021 οι εκτοπισμένοι του πλανήτη έφταναν τα 89,3 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με τη μόλις προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τις τάσεις των μετακινήσεων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι άνθρωποι μάλιστα που βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους το 2021 είναι διπλάσιοι από τους εκτοπισμένους που καταγράφονταν 10 χρόνια πριν.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Μάλιστα ενδέχεται ο αριθμός αυτός σήμερα να έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια, δεδομένου ότι το 2022 σημειώθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε τη μετακίνηση 7 εκατ. Ουκρανών από τις εστίες τους σε άλλες περιοχές εντός της Ουκρανίας, ενώ 6 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες. Πρόκειται για την ταχύτερη και μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις αναγκαστικού εκτοπισμού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ταυτόχρονα, ήδη μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 σημειώθηκαν και άλλες επείγουσες καταστάσεις στο Αφγανιστάν και στην Αφρική, που επίσης ανέβασαν τον αριθμό των εκτοπισμένων. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2021, 23 χώρες με συνολικό πληθυσμό άνω των 850 εκατομμυρίων αντιμετώπισαν έκρυθμες καταστάσεις που οδήγησαν σε βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών. Είναι σημαντικό ότι ενώ τα παιδιά αποτελούν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 42% των εκτοπισμένων είναι παιδιά.
Πόλεμοι, διώξεις και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διπλασίασαν σε μία δεκαετία τον αριθμό των προσφύγων.
«Κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς», τόνισε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι. «Είτε θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί και να αναλάβει δράση μπροστά σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, επιλύοντας τις συγκρούσεις και βρίσκοντας βιώσιμες λύσεις, είτε η τρομακτική αυτή ανοδική τάση θα συνεχιστεί».
Ανά περιοχή
Το 2021 ο αριθμός των προσφύγων έφτασε τα 27,1 εκατ. με τις αφίξεις να αυξάνονται κατακόρυφα στην Ουγκάντα, στο Τσαντ και στο Σουδάν.
Η Τουρκία φιλοξενεί 3,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως, η Κολομβία 1,8 εκατ., η Ουγκάντα 1,5 εκατ., το Πακιστάν 1,5 εκατ. και η Γερμανία 1,3 εκατ. Το 69% όλων των προσφύγων προέρχονται από μόλις πέντε χώρες: 6,8 εκατ. από τη Συρία, 4,5 εκατ. από τη Βενεζουέλα, 2,7 εκατ. από το Αφγανιστάν, 2,4 εκατ. από το Βόρειο Σουδάν και 1,2 εκατ. από τη Μιανμάρ. Πέρυσι επίσης κατατέθηκαν 1,4 εκατ. νέες αιτήσεις ασύλου, οι περισσότερες στις ΗΠΑ 188.900, στη Γερμανία 148.200, στο Μεξικό 132.700, στην Κόστα Ρίκα 108.500 και στη Γαλλία 90.200.
Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αντιμετωπίζουν ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες λόγω των παγκόσμιων συνθηκών, παλεύοντας να ταΐσουν την οικογένειά τους. Ενα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η ανισορροπία που υπάρχει στον παγκόσμιο πληθυσμό όσον αφορά τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό. Πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περιμένουν ακόμα να κάνουν την πρώτη δόση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ