Το σπαθόχορτο ευνοεί την καλή διάθεση, η βαλεριάνα μειώνει το άγχος και τα αιθέρια έλαια λεβάντας συμβάλλουν στη χαλάρωση σώματος και νου. Αν υποφέρετε από κατάθλιψη ή άγχος, εύκολα θα μαγνητιστείτε από τις υποσχέσεις συμπληρωμάτων διατροφής και βοτάνων ότι θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Οι ειδικοί ωστόσο υπογραμμίζουν ότι, αν και τα «ψυχοτρόπα» διατροφικά συμπληρώματα έχουν μελετηθεί, η αποτελεσματικότητά τους, στην καλύτερη περίπτωση, αμφισβητείται. Ο Τζέραλντ Σανακόρα, καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Γέιλ και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος για την κατάθλιψη, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα σκευάσματα είναι άχρηστα. Δεν μπορούμε, όμως, να εμπιστευθούμε τις ενδείξεις της αποτελεσματικότητάς τους». Αναμφίβολα, είναι υποδεέστερα από την ψυχοθεραπεία ή τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά.

Το βότανο που έχει μελετηθεί περισσότερο ως αντικαταθλιπτικό είναι το σπαθόχορτο (St. John’s Wort). Το 2015, η αξιολόγηση 35 επιμέρους ερευνών κατέδειξε ότι η δράση του ήταν ευεργετικότερη από αυτήν ενός ψευδοφαρμάκου στην αντιμετώπιση της ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης. Ωστόσο, δύο μελέτες που εκπονήθηκαν το 2001 και το 2002 δεν διαπίστωναν το ίδιο. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αποτρέπει τους πολίτες με συμπτώματα κατάθλιψης να το χρησιμοποιούν. Ηπια αντικαταθλιπτική δράση έχουν και τα Ωμέγα-2 λιπαρά οξέα. Τα σκευάσματα κατά του άγχους (βαλεριάνα, λεβάντα κ.ά.) έχουν μελετηθεί ελάχιστα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ναι μεν τα συμπληρώματα είναι φυτικά και δεν συνταγογραφούνται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνα ή δεν έχουν παρενέργειες. Μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που λαμβάνουμε ή ακόμα και να επιβαρύνουν ορισμένα ψυχικά προβλήματα. Το σπαθόχορτο μπορεί να πυροδοτήσει επεισόδιο μανίας σε πάσχοντες από διπολική διαταραχή. Ο μεγάλος, όμως, κίνδυνος είναι η χρήση τους να μας αποτρέψει να απευθυνθούμε σε ειδικούς για διάγνωση και θεραπεία.

 

THE NEW YORK TIMES