Τα πρώτα έξι Rafale κλείνουν ένα εξάμηνο στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν είναι καθόλου τυχαίο γιατί ο τουρκικός Τύπος και οι επιτελείς της Αγκυρας έχουν θορυβηθεί τόσο από την απόκτησή τους.

Ο λόγος είναι πως και μόνο τα έξι Rafale – υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αγόρασε συνολικά 24 – μπορούν, αν απαιτηθεί, να προκαλέσουν συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό σε αέρα και θάλασσα και μάλιστα από πολύ μεγάλες αποστάσεις, αλλά και να «κλειδώσουν» πολλαπλούς στόχους χάρη στα υπερσύγχρονα ραντάρ τους (ΑESA), διαμορφώνοντας ήδη μια υπεροπλία στον ουρανό του Αιγαίου.

Δηλαδή απλώς και μόνο η παρουσία των έξι μαχητικών Rafale στο Αιγαίο ή σε άλλες περιοχές είναι σε θέση να ασκήσει μεγάλη ψυχολογική πίεση στον αντίπαλο. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά οι επιτελείς και στην Αθήνα και στην Αγκυρα. Γι’ αυτό εξάλλου ανώτατη στρατιωτική πηγή, στις αρχές της χρονιάς, όταν μόλις είχαν φτάσει στην Τανάγρα τα Rafale δεν είχε κρύψει – μιλώντας στα «ΝΕΑ» – ότι αποτελούν ένα δυνατό «χαρτί» για τις Ενοπλες Δυνάμεις, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όποτε κρινόταν σκόπιμο. Ακόμη δηλαδή κι αν δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως η επιχειρησιακή ένταξή τους στην Πολεμική Αεροπορία.

Ποια είναι η ποιοτική υπεροχή που προσφέρουν ακόμη και αυτά τα πρώτα έξι Rafale που έχει στο οπλοστάσιό της η Ελλάδα; Οπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές το βασικότερο ατού στη φαρέτρα των 4,5 γενιάς μαχητικών είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor. Εχουν εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων. Δηλαδή δίνουν την ευκαιρία στα Rafale να πλήξουν τα αντίπαλα μαχητικά αεροσκάφη πολύ πριν απειληθούν από εκείνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους χωρίς καν να εμπλακούν σε αερομαχίες. Μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι πλεονεκτήματα προσφέρει αυτός ο οπλισμός όταν θα υπάρχει σε αφθονία, όταν οι Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν και τα 24 Rafale στο δυναμικό τους.

Εκτός αυτού τα Rafale μπορούν να φέρουν και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους AM-39 Exocet για να εξουδετερώσουν απειλές στη θάλασσα (όπως φρεγάτες – και μάλιστα κατά τον απόπλου από τη ναυτική βάση τους). Και βέβαια δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής πως τα Rafale θα μπορούν να φέρουν και δύο πυραύλους SCALP-ΕG ανά μαχητικό – πυραύλους που ήδη διαθέτει η Ελλάδα – και οι οποίοι είναι σε θέση να πλήξουν στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις έως και 300 χλμ.

«Κλείδωμα» από απόσταση.

Ενα δεύτερο πολύ κρίσιμο «ατού» των Rafale είναι ότι μπορούν χάρη στο υπερσύγχρονο ραντάρ RBE2 Active Electronically-Scanned Array (AESA) πολλαπλών κατευθύνσεων να «σκανάρουν» στόχους σε αέρα και έδαφος σε μεγάλες αποστάσεις. Ειδικότερα, μπορούν να βλέπουν πάνω από 40 στόχους σε απόσταση 100 χλμ. Και αυτή η παράμετρος, σε μία περίοδο κρίσης και έντασης είναι πάρα πολύ κρίσιμη.

Η ελληνική πλευρά δηλαδή μπορεί να «κλειδώσει» στόχους σε περιοχές, όπου οι επιτελείς έχουν διαπιστώσει πως υπάρχουν κάποια «κενά» ασφαλείας. Ετσι, το πιθανό μειονέκτημα μπορεί να μετατραπεί άμεσα σε πλεονέκτημα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Επιπλέον, μεγάλο πλεονέκτημα των Rafale είναι ότι πρόκειται για δικινητήρια αεροσκάφη. Εχουν τη δυνατότητα δηλαδή να επιχειρούν σε πολύ μεγαλύτερη ακτίνα. Ακόμη, όπως επισημαίνουν έμπειροι ιπτάμενοι, όσο κι αν κάποιος επιχειρεί να μάθει τα «μυστικά» των Rafale και να τα αποκρυπτογραφήσει – όπως επιχειρεί να κάνει η Τουρκία – αν δεν τα διαθέτει, δεν μπορεί στην ουσία να τα εξουδετερώσει. «Ο αντίπαλος που τα διαθέτει θα έχει πάντα συγκριτικό πλεονέκτημα», τονίζουν με έμφαση.