Ας το παραδεχτούμε, είμαστε γλυκοαίματοι. Γι′ αυτό τα έντομα κάνουν σμήνος γύρω μας όποτε βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από αυτά και μερικές ώρες στην υπέροχη ύπαιθρο μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε ως εύκολος στόχος για κάθε ανατριχιαστικό ερπυστριοφόρο που βουίζει. Όταν επιστρέφουμε σπίτι και βλέπουμε όλα αυτά τα κόκκινα σημάδια πάνω μας, ξέρουμε ότι έχουμε φαγούρα και νιώθουμε άβολα για λίγες μέρες.

Παρόλο που ξέρουν πολλά πράγματα για το δέρμα, οι δερματολόγοι παθαίνουν επίσης τσιμπήματα, αλλά μικρότερα. Να τι λένε για την αντιμετώπιση μιας δυσάρεστης κατάστασης τώρα – και ίσως την αποφυγή της στο μέλλον;

Α, γιατί έχω τόση φαγούρα;

«Όταν ένα έντομο δαγκώνει το δέρμα μας, εγχέει μια μικροσκοπική ποσότητα σάλιου και αυτό πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση», δηλώνει η δερματολόγος και ιδρύτρια της Maei MD Skincare, Ρεμπέκα Μάρκους. «Η ισταμίνη, η χημική ουσία που προκαλεί φλεγμονή και κνησμό, απελευθερώνεται ως σήμα στο σώμα για να στείλει λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσει τον προσβλητικό παράγοντα».

Βασικά, όπως λέει η δερματολόγος Ζανέτ Γκραφ, κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Mount Sinai School of Medicine, «το δέρμα μας αναπτύσσει μια ανοσολογική απόκριση σε μια ξένη ουσία».

Τι πρέπει να κάνουμε (και τι πρέπει να αποφύγουμε);

Πρώτα, ας κάνουμε υπομονή. «Ο κνησμός μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως μερικές ημέρες, ανάλογα με το πόσο ισχυρή αντίδραση έχει το σώμα μας στο δάγκωμα», δηλώνει ο δερματολόγος Τζόσουα Ζάιχερ, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai.

«Συνιστώ να εφαρμόσουμε μια τοπική κρέμα στεροειδών το συντομότερο δυνατό», λέει η Μάρκους. Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να νιώσουμε καλύτερα σύντομα είναι να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στον καταψύκτη μας. «Ο πάγος μπορεί να μας βοηθήσει μετά από ένα δάγκωμα να αισθανθούμε προσωρινά καλύτερα, συστέλλοντας τα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας τη φλεγμονή», εξήγησε.

Η Γκραφ προτείνει σπιτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της αλόης βέρα. «Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του κνησμού», είπε. Μια άλλη από τις αγαπημένες της θεραπείες είναι τα μπάνια με μαγειρική σόδα. «Είναι υπέροχο μας έχουμε πολλά τσιμπήματα από ζωύφιο. Η μαγειρική σόδα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα ανακουφίσει τον κνησμό για κάποιο χρονικό διάστημα.»

Τι θα πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε;

Ενώ μπορεί να ψάχνουμε για κάτι – οτιδήποτε – για να απαλλαγούμε από τη φαγούρα, ας γνωρίζουμε ότι ορισμένα πράγματα μπορεί να είναι κακή ιδέα. Η δερματολόγος Λορέτα Σιράλντο, ιδρύτρια της Dr. Loretta Skincare, προειδοποίησε να μην εφαρμόζεται θερμότητα στην περιοχή. «Θα αυξήσει την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τον κνησμό», λέει. «Επίσης, μην εφαρμόζουμε πολυσπορίνη ή άλλες αντιβιοτικές αλοιφές. Αυτές συχνά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν το δάγκωμα χειρότερο αντί για καλύτερο».

Και, ενώ είμαστε στη λίστα με τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε, να ξέρουμε ότι δεν πρέπει να ξυνόμαστε, σωστά; «Μπορεί να προκαλέσουμε μια ανοιχτή πληγή και να αυξήσουμε την πιθανότητα εμφάνισης μόλυνσης», λέει ο Ζάιχερ.

Πότε πρέπει να δούμε γιατρό;

Εάν βρισκόμαστε σε σημείο που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, ένας δερματολόγος μπορεί να μας βοηθήσει παρέχοντας μια συνταγογραφούμενη κρέμα στεροειδών ή από του στόματος φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουμε τον κνησμό, λέει η Μάρκους.

«Εάν αναπτύσσουμε οποιοδήποτε σημαντικό πρήξιμο πέρα από την περιοχή του αρχικού δαγκώματος ή εάν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, ας αναζητήσουμε αμέσως ιατρική φροντίδα», λέει η Ζάιχερ.

«Ας επισκεφθούμε έναν γιατρό εάν ανεβάσουμε πυρετό, που μπορεί να σημαίνει ότι το δάγκωμα είναι μολυσμένο», λέει η Γκραφ. «Αν τα δαγκώματα που έχουν δημιουργήσει φουσκάλα είναι πολλά, αυτό είναι ένα σημάδι για να επισκεφθούμε επίσης έναν γιατρό».

«Αν έχουν περάσει τέσσερις έως πέντε ημέρες και η περιοχή χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, αναζητήστε ιατρική βοήθεια», λέει η Σιράλντο. «Αν δούμε μια κόκκινη λωρίδα να εμφανίζεται γύρω από την περιοχή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η μόλυνση εισέρχεται στο αίμα και συνήθως είναι από υπερβολικό ξύσιμο».

Τι μπορώ να κάνω για να το αποτρέψω την επόμενη φορά;

«Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό», προτρέπει η Μάρκους. «Ορκίζομαι στο Fisherman’s Formula του οποίου το δραστικό συστατικό είναι η πικαριδίνη». Μελέτες έχουν δείξει ότι η πικαριδίνη είναι εξίσου αποτελεσματική με το DEET στην απώθηση των κουνουπιών. Σε αντίθεση με το DEET, ωστόσο, η πικαριδίνη είναι άοσμη, μη λιπαρή και δεν διαλύει πλαστικά ή άλλα συνθετικά.