Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας δέχεται πυρά με την κατηγορία ότι «στοχοποιεί» τους πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, μετά την έναρξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής σήμανσης των μεταναστών που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκκλήσεις να εγκαταλείψει το μέτρο-«φάρσα» πολιτικής», σύμφωνα με το οποίο στους πρώτους που θα μπει η σχετική σήμανση θα είναι εκείνοι που επρόκειτο να απελαθούν πίσω στη Ρουάντα αλλά γλίτωσαν χάρη στην παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος διάρκειας 12 μηνών, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι από αυτούς που φτάνουν με μικρά σκάφη από τη Γαλλία ή στο πίσω μέρος των φορτηγών θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να παρουσιάζονται τακτικά αυτοπροσώπως στις αρχές και ενδέχεται να υπόκεινται σε απαγόρευση κυκλοφορίας ή να αποκλειστούν από ορισμένες τοποθεσίες, ενώ η μη τήρηση των κανόνων θα μπορούσε να οδηγήσει στην κράτηση ή τη δίωξή τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι η δοκιμή αυτή θα εξετάσει εάν η ηλεκτρονική παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση τακτικής επαφής με τους μετανάστες και να βοηθήσει στην προώθηση των αιτήσεών τους.

Ωστόσο, οι επικριτές έχουν αντίθετη άποψη κάνουν λόγο για «εξωφρενικό» μέτρο, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφυγες «δεν είναι εγκληματίες, είναι θύματα».

Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε τα σχέδιά του το Σάββατο. Είπε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι που εισέρχονται στη χώρα να μην «εξαφανίζονται» από το σύστημα. «Πρόκειται για μια πολύ, πολύ γενναιόδωρη, φιλόξενη χώρα», πρόσθεσε. «Πολύ δίκαια επίσης. Είμαι περήφανος γι′ αυτό, αλλά όταν οι άνθρωποι έρχονται εδώ παράνομα, όταν παραβιάζουν το νόμο, είναι σημαντικό να κάνουμε αυτή τη διάκριση».

Ο σκιώδης υπουργός Μετανάστευσης, Στέφεν Κίνοκ, είπε ότι πρόκειται για «ακόμη μια απέλπιδα προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή του κοινού από το γεγονός ότι οι χορηγήσεις ασύλου έχουν πέσει κατακόρυφα, οι αιτήσεις που εκκρεμούν έχουν αυξηθεί και αποτυγχάνουν εντελώς να αντιμετωπίσουν τις εγκληματικές συμμορίες». Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κυνηγάει τα πρωτοσέλιδα».

«Η δυσωδία της ανικανότητας είναι αφόρητη. Αυτό μοιάζει σχεδόν με μια προσπάθεια να σπαταληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων. Κάθε μέρα καταρρίπτουν την παράδοση της Μεγάλης Βρετανίας να φέρονται στους ανθρώπους με σεβασμό. Είναι καιρός να κάνουν ένα αξιοπρεπές πράγμα και να εγκαταλείψουν αυτή τη φάρσα της πολιτικής», δήλωσε δηκτικά ο τομεάρχης εσωτερικών υποθέσεων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Αλιστερ Καρμάικλ.

(με πληροφορίες από Guardian)