Οι παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού της Νέας Ζηλανδίας έμειναν σαστισμένοι και εντυπωσιασμένοι από τους παράξενους, σπειροειδείς σχηματισμούς φωτός το βράδυ της Κυριακής.

Γύρω στις 7.25 μ.μ., ο Άλασντερ Μπερνκς στο νησί Στιούαρτ/Ρακιούρα , έλαβε ένα μήνυμα από έναν φίλο: να βγει έξω και να κοιτάξει τον ουρανό.

«Μόλις βγήκαμε ήταν πολύ προφανές σε τι αναφερόταν», είπε ο Μπερνς. Είδε μια τεράστια, μπλε σπείρα φωτός μέσα στο σκοτάδι. «Έμοιαζε με έναν τεράστιο σπειροειδή γαλαξία, που απλώς κρεμόταν στον ουρανό και σιγά-σιγά άρχιζε να παρασύρεται» είπε ο Μπερνς. Ενώ πρόσθεσε πως το θέαμα προκαλούσε ένα «Αρκετά απόκοσμο συναίσθημα».

Ο Μπερνς κατάφερε να τραβήξει μερικές φωτογραφίες.

«Χτυπήσαμε γρήγορα τις πόρτες όλων των γειτόνων μας για να βγουν και αυτοί έξω. Και έτσι ήμασταν περίπου πέντε από εμάς, όλοι έξω στην κοινόχρηστη βεράντα και κοιτούσαμε ψηλά και κάπως…λίγο, φρικάραμε».

Στις ομάδες που διατηρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ερασιτέχνες αστρονόμοι, παρατηρητές αστεριών κ.α. δημοσιεύτηκαν, όπως αναφέρει ο Guardian, σχετικές φωτογραφίες και φυσικά πολλοί στις στα σχόλια τους φαίνονταν να αναρωτιούνται για το συγκεκριμένο φαινόμενο το οποίο ήταν ορατό από το μεγαλύτερο μέρος του Νοτίου Νησιού τη Νέας Ζηλανδίας.

Οι θεωρίες που ανέπτυξαν ποικίλουν. Άλλοι έκαναν λόγο για UFO και εξωγήινους, άλλοι για πυραύλους και κάποιοι έκαναν λόγο για «την τροχιακή μας μαύρη τρύπα»

Η πραγματικότητα είναι πιθανότατα λίγο πιο πεζή, σύμφωνα με τον καθηγητή Ρίτσαρντ Έσθερ, φυσικό στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, ο οποίος χαρακτήρισε το φαινόμενο «περίεργο αλλά εύκολα εξηγήσιμο».

Σύννεφα τέτοιας φύσης εμφανίζονταν μερικές φορές όταν ένας πύραυλος μετέφερε έναν δορυφόρο σε τροχιά, είπε.

«Όταν η προωστική ύλη εκτοξεύεται από το πίσω μέρος, έχουμε ουσιαστικά νερό και διοξείδιο του άνθρακα που σχηματίζει για λίγο ένα σύννεφο στο διάστημα που φωτίζεται από τον ήλιο», είπε ο Έσθερ.

«Η γεωμετρία της τροχιάς του δορυφόρου και η θέση μας σε σχέση με τον ήλιο, συνδυαστικά δημιούργησαν αυτά τα τόσο παράξενα σύννεφα που ήταν ορατά από το Νότιο Νησί».

Όπως είπε, το φαινόμενο προκλήθηκε μάλλον από την εκτόξευση πυραύλου SpaceX, τον οποίο η εταιρεία έστειλε σε τροχιά στα ανοιχτά του Κανάβεραλ στη Φλόριντα την Κυριακή.

Ο Μπερνς μάντεψε πως η φωτεινή σπείρα ήταν πιθανότατα ένας πύραυλος, έχοντας διαβάσει για ένα παρόμοιο φαινόμενο το 2009, όταν μια εκτόξευση ρωσικού πυραύλου προκάλεσε τεράστιες μπλε σπείρες πάνω από τη Νορβηγία. Ακόμη και γνωρίζοντας την πιθανή πηγή, είπε, ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα. «Κανείς από εμάς δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήταν θεαματικό».