Εχει αποκτήσει πολλές παραλλαγές. Κοινός παρονομαστής όμως σε αυτή τη μέθοδο απάτης, όποιο και αν είναι το αφήγημα, είναι ότι κάποιος άγνωστος παριστάνει τον λογιστή προκειμένου να αποσπάσει τηλεφωνικά τους κωδικούς e-banking ανυποψίαστων πολιτών. Τους τελευταίους μήνες παρόμοιες καταγγελίες απασχολούν ανά τακτά διαστήματα τις αστυνομικές αρχές ανά την Ελλάδα. Η πιο πρόσφατη εκδοχή της παραπλάνησης θέλει τους δράστες να εξαπατούν πολίτες με πρόσχημα την κατάθεση χρημάτων για την επιδότηση ρεύματος. Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για ένταξη στη διαδικασία επιστροφής χρημάτων από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς των τελευταίων μηνών και σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, παραπλανώντας τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι δήθεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν την επιστροφή άμεσα.

Σχετικά περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Πάτρα και στη Ρόδο. Αγνωστοι καλούν πολίτες, αναφέρουν ότι είναι οι λογιστές τους, αποσπούν τους τραπεζικούς κωδικούς και καταφέρνουν να μεταφέρουν μέσα σε λίγα λεπτά χιλιάδες ευρώ από τους λογαριασμούς των θυμάτων. Επαγγελματίες λογιστές είχαν θορυβηθεί πριν από μήνες για την έκταση που έχουν λάβει οι ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικών κλήσεων. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών Πρέβεζας, Απόστολος Σταυρίδης, είχε εκδώσει σχετική προειδοποιητική ανακοίνωση. Οι απατεώνες υποδύονταν ακόμη και τον ίδιο για να παρασύρουν τα υποψήφια θύματά τους. Ο κ. Σταυρίδης έχει ξεκαθαρίσει ότι οι λογιστές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ζητήσουν τραπεζικούς κωδικούς από τους πελάτες τους.

Παρόμοιες προειδοποιητικές ανακοινώσεις είχαν βγάλει και σύλλογοι λογιστών στα Χανιά, στη Λακωνία και στην Καβάλα. Οπως ανέφεραν, οι επιτήδειοι είτε χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα την αμοιβή για τη συμπλήρωση φορολογικής δήλωσης και προσπαθούσαν να αποσπάσουν τους τραπεζικούς κωδικούς των θυμάτων, ή σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ως δόλωμα την υποτιθέμενη επιστροφή φόρου ή τη λήψη διαφόρων επιδομάτων.