Συσπειρωμένοι αλλά και ανήσυχοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους Έλληνες να είναι από τους πιο προβληματισμένους για τον αντίκτυπό του στο κόστος ζωής, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για την άνοιξη του 2022.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περσινό Ευρωβαρόμετρο, η πλειονότητα (το 60%) των Ευρωπαίων προέβλεπε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού θα συμβεί από το 2023 και μετά.
Αντίστοιχα, στο ερώτημα «πότε πιστεύετε πως η οικονομία της χώρας σας θα ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού», η Ελλάδα στην έβδομη θέση απάντησε κατά 67% το 2023 ή αργότερα.
Για το αν ο κορωνοϊός θα επηρεάσει, έχει ήδη επηρεάσει ή δε θα επηρεάσει το προσωπικό τους εισόδημα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα ήταν πρώτη, με ποσοστό 50%, μεταξύ των οκτώ χωρών όπου η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε πως το προσωπικό τους εισόδημα έχει ήδη πληγεί από την πανδημία.
Όσον αφορά στα φετινά ευρήματα, η πλειονότητα (87%) των Ευρωπαίων δηλώνει ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει ήδη μειωθεί (40%) ή θα μειωθεί (47%) στο μέλλον. Οι περισσότεροι (61%) δεν είναι βέβαιοι ότι η ζωή τους θα συνεχίσει να παραμένει αμετάβλητη.
Με πρώτη τη Βουλγαρία (62%), η Ελλάδα (49%) βρίσκεται στην πέμπτη θέση των χωρών στις οποίες οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει ήδη μειωθεί.
Στο ερώτημα «σκεπτόμενοι τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιθανές επιπτώσεις στη ζωή σας, πόσο βέβαιοι νιώθετε πως η ζωή σας θα συνεχιστεί αμετάβλητη», το 61% απαντά πως δεν είναι βέβαιο, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη αβεβαιότητα (86%).
Παρ’ όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι παρουσιάζουν μια ενωμένη εικόνα απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο Ευρωβαρόμετρο (59%) δηλώνουν ότι η υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, είναι πιο σημαντική από τη διατήρηση των τιμών και του κόστους ζωής (39%).
Το 81% των Ευρωπαίων και το 71% των Ελλήνων συμφωνεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες. Παράλληλα, το 80% των Ευρωπαίων και το 70% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Απόψεις για τις άλλες χώρες
Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι η θετική γνώμη των Ευρωπαίων για τη Ρωσία έχει μειωθεί στο 10%, από 30% το 2018.
Στη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη της σχετικής λίστας βρίσκεται η Κίνα σε επίπεδο ΕΕ, με 22% (-14 μονάδες). Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι έχουν θετικότερη εικόνα για το Ηνωμένο Βασίλειο με 65% (+1) και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 58% (+13 ).
Όσον αφορά στην Τουρκία, το 28% των Ευρωπαίων πολιτών έχει θετική άποψη, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που βλέπει θετικά την Τουρκία φτάνει μόλις το 4%.
Αποκλίσεις μεταξύ των Ελλήνων και του μέσου όρου καταγράφονται και ως προς τις υπόλοιπες χώρες, με 25% θετικές γνώμες μεταξύ ων ερωτηθέντων για τη Ρωσία και 36% για την Κίνα. Στον αντίποδα, οι Έλληνες βλέπουν θετικά το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 46% και τις ΗΠΑ κατά 34%.
Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν θετική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εικόνα που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των Ευρωπαίων θεωρούν την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ ως «κάτι καλό». Πρόκειται για το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007, όταν το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει στο 58%
Θετικά βλέπει την ιδιότητα μέλους της ΕΕ η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις χώρες, εκτός από την Ελλάδα και τη Σλοβακία, όπου οι περισσότεροι ερωτηθέντες (41% των Ελλήνων) απαντούν ότι δεν είναι «ούτε κάτι καλό, ούτε κάτι κακό». Συγκεκριμένα, στη χώρα μας το 41% έχει ουδέτερη εικόνα, το 28% έχει σχετικά θετική, το 27% αρνητική/σχετικά αρνητικά και μόλις το 4% πολύ θετική.
Η εικόνα των Ευρωπαίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θετική για το 39% των ερωτηθέντων – ποσοστό ίδιο με εκείνο του 2007. Την πιο θετική εικόνα έχουν Ιρλανδία (63%) και Μάλτα (62%).
Στην Ελλάδα, ωστόσο, η εικόνα του ΕΚ είναι κατά 14 μονάδες χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, με μόλις το 25% των ερωτηθέντων να έχει θετική εικόνα, κάτι που καθιστά την Ελλάδα ουραγό στη λίστα.
Προτεραιότητες του ΕΚ και αξίες προς προάσπιση
Οι αυξανόμενες οικονομικές ανησυχίες αντικατοπτρίζονται επίσης και σε θέματα όπου οι πολίτες θα ήθελαν να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αναφέρεται ως πρώτη προτεραιότητα (38%), ακολουθούμενη από τη δημόσια υγεία (35%), η οποία σημειώνει σημαντική μείωση κατά 7 μονάδες τους τελευταίους έξι μήνες.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν ως τρίτη προτεραιότητα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου (32%), κατηγορία η οποία με τη σειρά της σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 7 μονάδες. Στην Ελλάδα η υποστήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας βρίσκονται στην κορυφή (60%), η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη δεύτερη θέση (59%) και η δημόσια υγεία στην τρίτη (52%).
Η κοινή γνώμη σχετικά με τον πόλεμο καθώς και τη σημασία του για την Ε.Ε. διαφαίνονται επίσης ξεκάθαρα στις βασικές αξίες που οι πολίτες επιθυμούν να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η δημοκρατία βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της λίστας, με αύξηση κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021 (38%).
Ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ε.Ε. και παγκοσμίως, καθώς και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%). Στην Ελλάδα οι πολίτες επέλεξαν ως κορυφαία αξία προς υπεράσπιση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τη δημοκρατία (39% έκαστη απάντηση). Ακολούθησαν το κράτος δικαίου (33%) και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (30%).
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ