Έμπαιναν σε σπίτια ηλικιωμένων προσποιούμενοι τους τεχνικούς και με τη μέθοδο της απασχόλησης έκλεβαν ό,τι πολύτιμο έβρισκαν, με τη λεία τους να υπερβαίνει τις 840.000 ευρώ, σε χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή.

Πρόκειται για εγκληματική ομάδα, την εξάρθρωση της οποίας ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνοντας τα οκτώ από τα 27 φερόμενα μέλη της, όλοι Ρομά από περιοχές της Αττικής, της Μαγνησίας και των Διαβατών Θεσσαλονίκης, με την πλειονότητά τους να συνδέονται συγγενικά μεταξύ τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ενεργώντας με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, οι δράστες, προφασιζόμενοι κάποια βλάβη την οποία υποτίθεται θα επιδιόρθωναν ως δήθεν τεχνικοί ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου ή ανελκυστήρων, πραγματοποίησαν το διάστημα από τον περυσινό Μάιο έως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο, φτάνοντας συνολικά στα 27, σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Ακτινογραφώντας τον τρόπο δράσης τους, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου – Ανάληψης διαπίστωσαν ότι επέλεγαν ως υποψήφια θύματα ηλικιωμένους, τους οποίους εντόπιζαν σε λαϊκές αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι απασχολούσαν τους παθόντες κατά την είσοδό στα σπίτια τους κι όταν πετύχαιναν να μπουν σε αυτά, με τις παραπάνω υποτιθέμενες ιδιότητες, τους «εγκλώβιζαν» σε συγκεκριμένα δωμάτια ώστε να μην γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους, κάτι που πετύχαιναν με την μετακίνηση ηλεκτρικών συσκευών για να εντοπίσουν την δήθεν βλάβη. Εκτός από δικά τους οχήματα (κατασχέθηκαν πέντε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας), φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους ακόμη και νοικιασμένα αυτοκίνητα από εταιρείες ενοικίασης.

Ειδικότερα, χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν:

  • Η επιλογή συγκεκριμένης ηλικιακής μονάδας ως υποψήφια θύματα (ηλικιωμένοι)
  • Ο εντοπισμός τους κυρίως σε περιοχές όπου λάμβαναν χώρα λαϊκές αγορές
  • Η απασχόλησή τους κατά την είσοδο στην οικία τους
  • Ο «εγκλωβισμός» τους σε συγκεκριμένο δωμάτιο ώστε να μην έχουν εικόνα της κίνησης των δραστών στους υπόλοιπους χώρους της οικία, πράγμα που πετύχαιναν με μετακίνηση ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου να εντοπίσουν υποτιθέμενη βλάβη (π.χ. μετακίνηση ψυγείου, κουζίνας κ.λπ.) και
  • Η μετακίνηση των δραστών από τις περιοχές κατοικίας τους (Νομός Αττικής, Νομός Μαγνησίας και Διαβατά Θεσσαλονίκης) προς τους στόχους τους που βρίσκονταν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ακόμη και με νοικιασμένα οχήματα από εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν πιθανή σύνδεσή τους με αξιόποινες πράξεις.

Τα περισσότερα από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής ομάδας (ηλικίας 21 έως 59 ετών) έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για συναφή αδικήματα, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τα ασύλληπτα μέλη και προς τούτο έχουν εκδοθεί σχετικά εντάλματα. Παράλληλα ερευνάται τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες κλοπές που τελέστηκαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ