Με σημαντικές απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει διάθεση βελτίωσης των αποτιμήσεων λόγω της λήξης του εξαμήνου, αλλά οι κινήσεις μείωσης του ρίσκου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,9%, με όλους τους κλάδους να είναι σε αρνητικά εδάφη. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,79% στις 7.181 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 2,41% στις 12.685 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,10% στις 5.902 μονάδες.

Το χαμηλότερο άνοιγμα

Το χαμηλότερο άνοιγμα για την Ευρώπη έρχεται καθώς το κλίμα της αγοράς παραμένει εξαιρετικά αρνητικό – δεν υπάρχει προοπτική ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει σύντομα και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να καταπολεμήσουν επιθετικά τις υψηλές τιμές με αυξήσεις επιτοκίων, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομίας.

Σύνοδος Κορυφής

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις τελευταίες εξελίξεις από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμετάσχουν στη συμμαχία αφού η Τουρκία απέσυρε τις αντιρρήσεις της για τα νέα μέλη και ο οργανισμός περιέγραψε τα σχέδιά του για ανανέωση της στρατηγικής αποτροπής και άμυνας.

Πλούσια σε μακροοικονομικά στοιχεία η σημερινή, καθώς αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία, τις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας και το ποσοστό ανεργίας για τον Ιούνιο.

 

ΠΗΓΗ: BHMA