Πίσω στο 2021 δύο κορίτσια, 8 και 9 ετών αντίστοιχα, δοκίμασαν το «blackout challenge» στο TikTok, κάτι που οδήγησε στον θάνατό τους.

Οι γονείς των δύο κοριτσιών προχώρησαν σε αγωγή κατά της δημοφιλούς πλατφόρμας, υποστηρίζοντας πως οι επικίνδυνοι αλγόριθμοι αυτής οδήγησαν στον θάνατο των παιδιών τους. Η μήνυση κατατέθηκε στο Λος Άντζελες.

Το εν λόγω challenge καλούσε τους συμμετέχοντες να πνιγούν μέχρι να λιποθυμήσουν. 

Ο Μάθιου Μπέργκμαν, δικηγόρος του SMVLC που βοηθάει γονείς παιδιών που έχουν εθιστεί ή κακοποιηθεί μέσω των social media και νομικός εκπρόσωπος επίσης των οικογενειών σε αυτήν την υπόθεση, δήλωσε: «Tο TikTok έχει βγάλει δισεκατομμύρια δολάρια σχεδιάζοντας εσκεμμένα προϊόντα που ωθούν προς επικίνδυνο υλικό, που γνωρίζει ότι είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο των χρηστών».

Το ένα θύμα ήταν η 8χρονη Λαλάνι Έρικα Ρενέ Γουάλτον από το Τέξας, που άρχισε να εθίζεται στα βίντεο του TikTok τον Απρίλιο του 2021. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς η οικογένειά της παρατήρησε μελανιές στον λαιμό της, κάτι που η μικρή Λαλάνι δικαιολόγησε ως αποτέλεσμα ατυχήματος.

Όπως αποδείχθηκε, όμως, το μικρό κορίτσι έπαιρνε μέρος στο «blackout challenge», κάτι που οδήγησε και στον θάνατό της στις 15 Ιουλίου του 2021.

Η 9χρονη, πάλι, Αριάνι Τζεϊλίν Αρόγιο από το Γουινσκόνσιν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί συχνά κινητό και να περιηγείται στο TikTok για πολλές ώρες κάθε μέρα, ήδη από τα 7 της χρόνια και έφτασε να εθιστεί στο να ανεβάζει χορευτικά βίντεο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και η οικογένειά της της είχε κάνει σύσταση για τους κινδύνους που μπορεί να έχει το περιεχόμενο του TikTok, εκείνη τους είχε καθησυχάσει πως δεν πρόκειται ποτέ να συμμετέχει σε κάτι που φαίνεται επικίνδυνο.

Όμως, στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ο αδερφός της βρήκε την 9χρονη αναίσθητη. Είχε δοκιμάσει και αυτή το «blackout challenge».

Η αγωγή κατά του TikTok κατηγορεί την πλατφόρμα για το γεγονός ότι ο αλγόριθμός της προωθεί επιβλαβές περιεχόμενο, επιτρέπει την χρήση από ανήλικους και δεν προειδοποιεί τους χρήστες για την εθιστική του φύση. 

Με πληροφορίες από τον Guardian.