Αυτή η κυβέρνηση θα καταργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2023 την εισφορά αλληλεγγύης για όλους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση θέμα την κοινωνική πολιτική στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια.

«Η Ελλάδα στα κράτη με τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας»

«Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρια χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές. «Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» είπε.

«Ευτυχώς όλα αυτά σήμερα ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την με δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ , ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό

«Κοινωνική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάθε πολιτική μας καθώς όλες απευθύνονται τελικά στον πολίτη. Σε αυτό πηγαίνουν και οι προσλήψεις που κάναμε για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία στην εκπαίδευση, η στήριξη του ΕΣΥ, η στροφή της παιδείας σε πιο ποιοτικά, αναβαθμισμένα πανεπιστήμια, η στήριξη της τεχνικής κατάρτισης και πάνω από όλα οι επενδύσεις που έφεραν για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τη χώρα πάνω από το φράγμα των 4 εκατομμυρίων εργαζόμενων» είπε ο πρωθυπουργός.

«Αιχμή της πολιτικής μας είναι οι τολμηρές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της απασχόλησης. Θα μιλήσω για τέσσερα μεγάλα κεφάλαια της κοινωνικής μας πολιτικής. Την εργασία, την φροντίδα για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες δουλειάς όσων ήδη απασχολούνται. Την καταπολέμηση της ανεργίας , της πιο στυγνής αδικίας. Τις παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, στην αποκατάσταση ενός συστήματος που θα παρέχει γρήγορα και δίκαια τους κόπους του στον εργαζόμενο όταν αποσύρεται. Και οι πολιτικές μας για την προστασία των πιο αδύναμων» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στα ζητήματα της εργασίας κομβική είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα. «Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ και με την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ένας μισθός επιπλέον για κάθε εργαζόμενο.

Αυτό δίνει στην Ελλάδα την 9η θέση στην Ε.Ε., πάνω και από την Πορτογαλία την οποία συχνά προβάλλεται ως πρότυπο και αυτό συνεπάγεται και αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους

«Τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης πως «σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Παραδώσατε την ανεργία στο17,2 % και την ρίξαμε στο 12,5%, Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10.000 θέσεις ετησίως, σήμερα δημιουργεί περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από τριάντα φόρους. Είχαμε 17 περικοπές συντάξεων και μετά το καλοκαίρι του 2019 είχαμε μόνο αυξήσεις».

Στις συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης, λέγοντας «ποιος νομοθέτησε τις επιπλέον γονικές άδειες; Ποιος νομοθέτησε τα επιπλέον 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται; Ποιος εισήγαγε την ψηφιακή κάρτα εργασίας; Ποιος επενδύει παραπάνω από 1 δισ. συνολικά σε προγράμματα κατάρτισης; Ποιος θεσμοθέτησε τις νταντάδες γειτονιάς και τον προσωπικό βοηθό των ΑΜΕΑ;».

Επίσης πρόσθεσε πως «όλα αυτά τα αποκαλέσατε κοινωνικό οδοστρωτήρα. Για τους εργαζόμενους που ο ΣΥΡΙΖΑ τους επικαλείται όμως δεν τον ενδιέφεραν ποτέ πραγματικά. Ούτε τον ενδιέφεραν οι απόμαχοι της δουλειάς αφού επιμένετε να ζείτε στον αστερισμό των συντάξεων Κατρούγκαλου. Δεν περιμένω ούτε και ετεροχρονισμένα κάποια αυτοκριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, υπογράμμισε ότι όλα όσα περιέγραψε δείχνουν την ανάγλυφη εικόνα της σημαντικής δουλειάς που έχει κάνει η κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής πολιτικής.

«Είναι μια αντίληψη που θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε καθημερινά μέτρα με επίκεντρο τον πολίτη. Αυτά αποδεικνύουν τελικά στην πράξη ποιος είναι αληθινά προοδευτικός και ποιος απλά δηλώνει στα λόγια κοινωνικά ευαίσθητος» είπε.

«Σε ένα κόσμο διαρκών αλλαγών αλλεπάλληλων και πολλαπλών κρίσεων προϋπόθεση για κοινωνική ευημερία είναι η οικονομική ανάπτυξη. Ενώ θεμέλιο της οικονομικής προόδου είναι η σταθερότητα. Στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος. Αυτό που εξασφαλίζει σιγουριά και συνέχεια στις επιλογές του. Και το οποίο μπορεί να αποδεικνύει ότι δεν στηρίζει τον πολίτη ευκαιριακά αλλά με την δράση του μετατρέπει την αλληλεγγύη σε ένα διαχρονικό, σταθερό κανόνα που διέπει τις κοινωνικές σχέσεις» πρόσθεσε.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ