Η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο θα βρεθεί στο επίκεντρο τακτικής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), αύριο Τρίτη στις 16:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει της συνεδρίασης.

Επέκταση του φράχτη

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει κατά 80 χιλιόμετρα τον φράχτη στον Εβρο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Οπως τόνισε, η Ελλάδα δεν θα γίνει «ξέφραγο αμπέλι» και επέμεινε ότι «η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα». Με αυτή την αποστροφή ο υπουργός υπεραμύνθηκε της θέσης που έχει πολλές φορές εκφράσει, ότι οι μετανάστες που φτάνουν από την Τουρκία μπορούν να επιστρέφονται σε αυτήν.

Ηδη έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικό αίτημα ώστε να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αρνητική στην ικανοποίηση του αιτήματος. Σημαντικός ανασχετικός παράγοντας θεωρείται το γεγονός ότι σε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα για την επέκταση του υφιστάμενου φράχτη, ανάλογα αιτήματα θα εκφράσουν και άλλα κράτη-μέλη, τα οποία μάλιστα θα θελήσουν να στήσουν πολύ μεγαλύτερες σε μήκος κατασκευές, για τις οποίες τα κονδύλια που απαιτούνται είναι πολλαπλάσια. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο έργο της επέκτασης ακόμη και χωρίς την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε., χρησιμοποιώντας εθνικά κονδύλια.

Στην επέκταση του φράχτη «σε όσο περισσότερα χιλιόμετρα μπορούμε» έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει άλλωστε και ο σχεδιασμός του φράχτη. Ωστόσο εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής αναφέρουν ότι τα σύνορα στον Εβρο εκτείνονται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων συνολικά, όμως η επέκταση του φράχτη είναι δύσκολη έως και ανέφικτη λόγω του ποταμού και των προσχώσεών του. Ο υφιστάμενος φράχτης στον Εβρο σήμερα έχει συνολική έκταση 38 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 27 χιλιόμετρα κατασκευάστηκαν πριν από ενάμιση χρόνο. Τότε η ανάδοχος εταιρεία είχε προχωρήσει και στην ενίσχυση του φράχτη προσθέτοντας σε όλο το μήκος των 12,5 χιλιομέτρων (το τμήμα αυτό είχε κατασκευαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων από τις Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα) συρματόπλεγμα ύψους 5 μέτρων, αντί για 3,5 μ. που ήταν προηγουμένως.

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπεραμύνθηκε της θέσης ότι οι μετανάστες που φτάνουν από την Τουρκία μπορούν να επαναπρο-ωθούνται σε αυτήν. Στο θέμα του εντοπισμού των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή, τόνισε ότι δεν ήταν ελληνικό έδαφος. Και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού όσο και το Κτηματολόγιο δήλωσαν ξεκάθαρα ότι το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.