Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFAενέταξε τον Λευκό Πύργο στον κατάλογο των Θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς, Treasures of European Film Culture, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Το δημοφιλές τοπόσημο της Θεσσαλονίκης και μνημείο της Βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτέλεσε φυσικό κινηματογραφικό σκηνικό της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Τοπίο στην ομίχλη» από το 1988. Μέσα από αυτή την ταινία, η συμπρωτεύουσα έγινε γνωστή στο διεθνές κινηματογραφικό κοινό.

Ο κατάλογος των Θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς αποτελεί μια δράση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που εντάσσεται σε μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κινηματογραφικής κληρονομιάς. Στο δίκτυο αυτό συνδέονται ταινιοθήκες, κινηματογραφικά αρχεία και κινηματογραφικοί οργανισμοί με σκοπό τη διανομή και χρήση πληροφοριών γύρω από επετείους και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν το ευρωπαϊκό σινεμά και τους δημιουργούς του σε ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, προωθείται η δράση θεσμικών οργανισμών που εξελίσουν την στρατηγική της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Η απόφαση της EFA για τον Λευκό Πύργο ήταν αποτέλεσμα της πολύχρονης συνεργασίας της με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και της Διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Hellenic Film Commission (HFC) που συντόνισαν σχετικές ενέργειες με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και την οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η EFA όπως και το ΕΚΚ έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του κινηματογραφικού και πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδος όπως επίσης και το ενδιαφέρον Ευρωπαίων κινηματογραφιστών προς τη χώρα μας.

Ο Λευκός Πύργος, που από το 1988 βρίσκεται στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί μια από τις 35 εμβληματικές κινηματογραφικές τοποθεσίες και τοπόσημα. Άλλα που υπάρχουν στον κατάλογο είναι: το Ινστιτούτο Λιμιέρ στη Λυών της Γαλλίας, οι Σκάλες του Ποτέμκιν στην Οδησσό της Ουκρανίας, η Πλατεία της Ισπανίας στη Σεβίλλη, το Κέντρο του Μπέργκμαν στο νησάκι Φάρο της Σουηδίας, το Casa Rossa στην πόλη Στρόμπολι της Ιταλίας, το Café des Deux Moulins στο Παρίσι.