Θριαμβευτική επάνοδο κάνουν οι μεγάλοι θηρευτές της Ευρώπης, όπως ο λύκος, η καφέ αρκούδα και ο ευρωπαϊκός θαλασσαετός. Την ενθαρρυντική εικόνα αποτυπώνει η έκθεση για την «Επιστροφή της άγριας πανίδας στην Ευρώπη», που δόθηκε στη δημοσιότητα από την περιβαλλοντική οργάνωση Rewilding Europe. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 50 άγρια είδη, ο πληθυσμός και η γεωγραφική εξάπλωση των οποίων ενισχύθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια. Στόχος τους ήταν να αναδείξουν την αποτελεσματικότητα της νομικής προστασίας των ειδών, της αποκατάστασης των φυσικών βιοτόπων και της επανένταξής τους σε αυτά.
Η δρ Λουίζ Μακ Ρι, από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, η οποία συνυπογράφει την έκθεση, τονίζει ότι η πλειονότητα των ζώων διασώθηκε χάρη σε ανθρώπινες προσπάθειες. «Ως ερευνήτρια που μελετώ τη βιοποικιλότητα και τις τάσεις της παγκοσμίως, μπορώ να πω ότι η τελευταία μελέτη για την Ευρώπη μάς γεμίζει ελπίδα, ώστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας», δήλωσε. Μεταξύ των σαρκοβόρων που έκαναν δυναμικά την επανεμφάνισή τους είναι ο γκρίζος λύκος, ο οποίος επί αιώνες βρισκόταν στο στόχαστρο των κυνηγών. Το είδος κινδύνευσε με αφανισμό στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία του και η ενημέρωση των πολιτών ώστε να συμβιώνουν με τα ζώα επέτρεψαν την αύξηση του πληθυσμού του κατά 1.800%.
Ο πληθυσμός και η γεωγραφική εξάπλωση 50 άγριων ειδών ενισχύθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, χάρη σε ανθρώπινες προσπάθειες.
Σήμερα ζουν στην Ευρώπη περίπου 12.000 ζευγάρια ευρωπαϊκών θαλασσαετών. Ο πληθυσμός τους αυξήθηκε πανευρωπαϊκώς κατά 445% την περίοδο 1970-2018, κυρίως χάρη στη νομική προστασία τους, αλλά και στην απαγόρευση χρήσης επικίνδυνων παρασιτοκτόνων. Οσο για τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας, από το 1960 έως σήμερα, έχει αυξηθεί κατά 44% χάρη στην καλύτερη νομική προστασία τους. Δυστυχώς, όμως, σε πολλές περιοχές της υφηλίου ο απηνής διωγμός τους εξακολουθεί να υφίσταται.
Παρά τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα της έκθεσης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χλωρίδα και η πανίδα στην Ευρώπη εξακολουθούν να αφανίζονται με τεράστια ταχύτητα: ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με αφανισμό, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των προστατευόμενων βιοτόπων είναι σε κακή κατάσταση.