Μια ματιά στις Βρυξέλλες | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Γιατροί στις Βρυξέλλες θα μπορούν να συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία, στο πλαίσιο τρίμηνης δοκιμής που στοχεύει στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας εν μέσω της πανδημίας.

Ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία για το στρες στο νοσοκομείο Brugmann, ένα από τα μεγαλύτερα της πρωτεύουσας του Βελγίου, θα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν πέντε μουσεία της πόλης.

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη χρονιά, με στόχο την ευρύτερη εφαρμογή αυτής πρωτοβουλίας, αν αποδειχθεί επιτυχής στη μετρίαση των συμπτωμάτων του burnout και άλλων μορφών ψυχολογικών προβλημάτων.

Η Ντελφίν Ουμπά, δημοτική σύμβουλος των Βρυξελλών που είναι αρμόδια για πολιτιστικά θέματα, δήλωσε πως πήρε την ιδέα από ένα πρόγραμμα στο Κεμπέκ, όπου οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν σε ασθενείς έως και 50 επισκέψεις σε μουσεία τον χρόνο. 

Στο πιλοτικό πρόγραμμα των Βρυξελλών οι επισκέψεις με συνοδεία θα συνταγογραφούνται σε άτομα και ομάδες ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Brugmann. Στην πρωτοβουλία θα συμμετέχουν πέντε μουσεία που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, αλλά η Ουμπά εξέφρασε την ελπίδα ότι ιδιωτικά μουσεία θα προσφέρουν μελλοντικά τις υπηρεσίες τους στο πρόγραμμα.

«Είμαι πεπεισμένη για την αλλυλεγγύη όλων των μουσείων του Βελγίου απέναντι σε ευάλωτους ανθρώπους, προκειμένου να τους προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση και υποστήριξη», δήλωσε στην εφημερίδα L’Echo. «Αλλά η απόφαση είναι δική τους και θα βασιστεί στα αποτελέσματα της πιλοτικής εμπειρίας», συμπλήρωσε.

Έχει αποδειχθεί ότι η τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, τόσο την ψυχική, όσο και τη σωματική, κατέληξε η Ουμπά.

 

Πηγη https://www.bestnews.gr/