Πού έβαλα τα κλειδιά μου; Τι δουλειές έχω να κάνω; Πώς το λένε αυτό…

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει συχνά αυτές τις ερωτήσεις και είστε γυναίκα μέσης ηλικίας, μην ανησυχείτε. Δεν πρόκειται για άνοια, αλλά για προσωρινά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, που θα αποκατασταθούν στη διάρκεια του χρόνου.

Αιτία των συμπτωμάτων αυτών είναι οι αλλαγές των επιπέδων των ορμονών που προκαλούν επίσης τις γνωστές εξάψεις, αλλά και διαταραχές στον ύπνο και τη διάθεση.

Στις δυσκολίες μνήμης των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση και στην εγκεφαλική σύγχυση που προκαλεί αυτή η μετάβαση, εστιάζει φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για την Εμμηνόπαυση στις 18 Οκτωβρίου.

Η Παγκόσμια Εταιρεία Εμμηνόπαυσης και η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) αναφέρονται σε μελέτες οι οποίες διαπιστώνουν ότι η μνήμη των γυναικών στην πραγματικότητα αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση, επομένως αυτά τα παράπονα είναι αληθινά – δεν είναι στη φαντασία των γυναικών.

Η εγκεφαλική σύγχυση είναι φυσιολογική και κοινή στη μέση ηλικία, όμως αυτά τα ενοχλητικά προβλήματα που φέρνει μαζί της, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής των γυναικών, παρότι συνήθως είναι αρκετά ήπια και βελτιώνονται μετά την εμμηνόπαυση.

«Η άνοια στη μέση ηλικία είναι πολύ σπάνια, επομένως οι γυναίκες πρέπει να καθησυχάζονται ότι τα προβλήματα μνήμης στην περιεμμηνόπαυση είναι πολύ συνηθισμένα και ότι συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου», επισημαίνει η ταμίας και υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Καίτη Αντωνοπούλου.

Η εγκεφαλική σύγχυση στην εμμηνόπαυση περιλαμβάνει μια ομάδα συμπτωμάτων όπως η δυσκολία στην ανάμνηση λέξεων και αριθμών, διατάραξη της καθημερινής ζωής (π.χ. λάθος τοποθέτηση αντικειμένων όπως τα κλειδιά), δυσκολία συγκέντρωσης (απώλεια της σειράς των σκέψεων, ευκολότερη διάσπαση προσοχής), δυσκολία εναλλαγής μεταξύ εργασιών, δυσκολίες μνήμης, όπως ραντεβού και εκδηλώσεις ή γιατί μπήκες σε ένα δωμάτιο.

 

Πηγη  in.gr