Πρόκειται για σοκαριστικές εικόνες που μας έκαναν να αναλογιστούμε και να αναρωτηθούμε. Αυτές οι φωτογραφίες, σύμφωνα με τη Guardian αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι μια μακρινή πιθανότητα – είναι ήδη εδώ!

10 σοκαριστικές φωτογραφίες για την κλιματική αλλαγή

Ένα παγόβουνο απειλεί ένα χωριό στη Γροιλανδία, Ιούλιος 2018

Για μια εβδομάδα τον Ιούλιο του 2018, ένα γιγάντιο παγόβουνο ύψους 100 μέτρων δέσποζε πάνω από ένα μικροσκοπικό χωριό στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας. Το χωριό εκκενώθηκε και ο κόσμος παρακολούθησε με αγωνία: εάν ένα κομμάτι του παγόβουνου βάρους 10 εκατομμυρίων τόνων είχε σπάσει, θα προκαλούσε τσουνάμι και θα είχε καταστρέψει τον οικισμό Innaarsuit. Τελικά, απομακρύνθηκε από την ακτή – αλλά καθώς οι παγετώνες λιώνουν, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε περισσότερες μάζες πάγου να σπάνε και να επιπλέουν επικίνδυνα κοντά στη γη.

Καταιγίδες σκόνης έπληξαν τη Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία, Ιανουάριος 2020 

Αυτή η εικόνα που καταγράφηκε από drone δείχνει μια θύελλα σκόνης που έπληξε την κεντρική Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία τον Ιανουάριο του 2020 . Ένας ντόπιος περιέγραψε τη σκηνή «σαν μια ταινία Αποκάλυψης».

Μια οικογένεια προσπαθεί να σωθεί σε μια πυρκαγιά, Τασμανία, Ιανουάριος 2013

Θεωρούμενη ως η απόλυτη εικόνα που περιγράφει τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία το 2013, αυτή η φωτογραφία δείχνει μια γυναίκα και τα πέντε εγγόνια της να καταφεύγουν στο νερό κάτω από μια προβλήτα. Μια πυρκαγιά είχε τυλίξει το σπίτι τους σε μια μικρή πόλη στην Τασμανία. Η εικόνα τραβήχτηκε από τον παππού των παιδιών.

Ρεκόρ καύσωνα της Κίνας, Αύγουστος 2022

Ο χειρότερος καύσωνας που έχει καταγραφεί ποτέ σημειώθηκε στην Κίνα αυτό το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και οι πυρκαγιές οδήγησαν σε αστοχίες των καλλιεργειών, ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και διακοπή λειτουργίας εργοστασίων.

Ένας άνδρας σπρώχνει παιδιά σε ένα δορυφορικό πιάτο μέσα από πλημμύρες στο Πακιστάν, Αύγουστος 2022

Οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν αυτό το καλοκαίρι βύθισαν το ένα τρίτο της χώρας, καταστρέφοντας σπίτια, κοινότητες και ζώα. Υπολογίζεται ότι 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί συνολικά. Τουλάχιστον 1.700 έχουν πεθάνει.

Καμηλοπαρδάλεις πεθαίνουν από δίψα στην Κένυα, Δεκέμβριος 2021

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Κέρας της Αφρικής γνώρισε τη χειρότερη ξηρασία σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, οδηγώντας σε εκατομμύρια θανάτους ανθρώπων και ζώων.

Σημάδι SOS στο Πουέρτο Ρίκο κατά τη διάρκεια του τυφώνα Μαρία, Σεπτέμβριος 2017

Αυτή η φωτογραφία μιας ένδειξης SOS χαραγμένη στο πεζοδρόμιο στην παραλιακή πόλη Πούντα Σαντιάγο στο Πουέρτο Ρίκο έγινε η καθοριστική εικόνα για τον τυφώνα Μαρία, της φονικής καταιγίδας που σάρωσε τη βόρεια Καραϊβική τον Σεπτέμβριο του 2017. Περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η καταστροφή προκάλεσε ζημιές 90 δισεκατομμυρίων.

Υπουργός μιλάει ενώ στέκεται μέσα στο νερό, Τουβαλού, 2021

Σε μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές του Cop26 του περασμένου Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού , ενός νησιωτικού έθνους στον νότιο Ειρηνικό, απηύθυνε μια ομιλία στη σύνοδο κορυφής ενώ βρισκόταν μέχρι τα γόνατα μέσα στον Ειρηνικό. «Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι θανατηφόρες και υπαρξιακές απειλές για το Τουβαλού», δήλωσε ο Simon Kofe. «Βυθιζόμαστε».

Earthrise, Δεκέμβριος 1968

Αυτή η συγκλονιστική εικόνα της Γης που αναδύεται πέρα ​​από τον σεληνιακό ορίζοντα έχει συνδεθεί με το σύγχρονο περιβαλλοντικό κίνημα. Ο φωτογράφος τοπίων Galen Rowell την αποκάλεσε «την πιο σημαντική περιβαλλοντική φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ».

Πυρκαγιές στην Ελλάδα, Αύγουστος 2021

Το καλοκαίρι του 2021, οι πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη τη Μεσόγειο. Αυτή η εικόνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας λουσμένης έχει γίνει ένα αξέχαστο σύμβολο της καταστροφής. Τραβηγμένη στις 8 Αυγούστου 2021, απεικονίζει την 81χρονη Παναγιώτα Κριτσιόπη να φεύγει από το σπίτι της στο νησί της Εύβοιας. «Εκείνη τη στιγμή φώναζα, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλο το χωριό», είπε αργότερα η Κριτσιόπη.

ΠΗΓΗ: Ipop.gr