Ένας γορίλας 33 ετών, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μόνος του μέσα σε ένα μεταλλικό κλουβί στον έβδομο όροφο ενός εμπορικού κέντρου στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, ονομάστηκε ο πιο μοναχικός στον κόσμο.

Ο παράξενος ζωολογικός κήπος που έγινε κολαστήριο

Η Bua Noi ήταν μόλις ενός έτους όταν μπήκε στο κλουβί που θα γινόταν το μόνιμο σπίτι της για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ήταν ένα από τα κύρια αξιοθέατα ενός παράξενου ζωολογικού κήπου -αν θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει έτσι- μέσα στο παλαιότερο εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ, το πολυκατάστημα Pata Pinklao, και οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να τη μεταφέρουν σε μια πιο κατάλληλη τοποθεσία, παρά τα πολυάριθμα αιτήματα των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων και της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης. Ακόμη και σήμερα, οι ιδιοκτήτες της Bua Noi αρνούνται να την αφήσουν να ζήσει τις υπόλοιπες μέρες της σε ένα καταφύγιο, μαζί με άλλα μέλη του είδους της.

«Αυτή η άθλια εγκατάσταση έχει καταδικαστεί διεθνώς ως ένας από τους χειρότερους ζωολογικούς κήπους στον κόσμο», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της PETA Τζέισον Μπέικερ. «Προτρέπω όλους να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στον ζωολογικό κήπο Pata και να απαιτήσουν να αφήσει την PETA να βοηθήσει να αποσυρθούν αυτά τα ζώα σε αξιόπιστα καταφύγια που θα καλύπτουν τις σωματικές και ψυχικές τους ανάγκες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ταϊλάνδης έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει να δει την Bua Noi, το όνομα της οποίας σημαίνει «Μικρός Λωτός», να μεταφέρεται σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής, αλλά ένας από τους γραμματείς του έχει καταστήσει σαφές ότι ο γορίλας είναι ιδιωτική ιδιοκτησία και απαιτείται η άδεια του ιδιοκτήτη για να μεταφερθεί.

 

«Η Bua Noi θεωρείται ιδιωτική ιδιοκτησία, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την απομακρύνουμε», δήλωσε ο Thanetpol Thanaboonyawat. «Ο ιδιοκτήτης αγόρασε την Bua Noi πριν εισαχθούν νόμοι που αποτρέπουν το εμπόριο και την ιδιοκτησία ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση και άγριων ζώων. Συγκεντρώσαμε δωρεές από τους υποστηρικτές της Bua Noi. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο ιδιοκτήτης αρνείται να πουλήσει την Bua Noi. Όταν δέχεται να την πουλήσει, η τιμή είναι πολύ υψηλή».