Οτάφος ενός παιδιού το οποίο έζησε πριν από 8.000 χρόνια εντοπίστηκε στην ανατολική Φιλανδία και δίνει στους αρχαιολόγους σπάνιες πληροφορίες για το πώς αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής τους νεκρούς τους.

Ο τάφος Majoonsuo ανακαλύφθηκε το 1992, μέσα σε ένα δάσος και η υπηρεσία πολιτιστικής κληρονομιάς της Φινλανδίας άρχισε την ανασκαφή το 2018, καθώς υπήρχε ανησυχία ότι το σημείο απειλούνταν από τη διάβρωση και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αν και στον τάφο εντοπίστηκαν ελάχιστα ευρήματα, το έδαφος αποκάλυψε τα μυστικά του, στην ανάλυση που έκαναν επιστήμονες, μια έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό PLOS One.

Οι κοινωνίες της Λίθινης Εποχής της Φινλανδίας έθαβαν τους νεκρούς τους σε λάκκους στο έδαφος. Το χώμα είναι τόσο όξινο στη χώρα, που ελάχισταταφικά μνημεία σώζονται μετά από χιλιάδες χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι τα αρχαιολογικά στοιχεία είναι εξαιρετικά σπάνια.

Στον τάφο βρέθηκαν τα δόντια του παιδιού, όπως και θραύσματα από φτερά πουλιών, ίνες φυτών και τρίχες ζώου. Συνδυαστικά, αυτά τα στοιχεία σκιαγραφούν το πορτρέτο του νεκρού.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα δόντια ανήκαν σε παιδί από 3 έως 10 ετών. Οι δύο αιχμές βελών από χαλαζία και άλλα δύο αντικείμενα από το ίδιο υλικό που εντοπίστηκαν θεωρείται ότι ήταν ταφικά αντικείμενα.

Περίπου 24 μικροσκοπικά θραύσματα φτερών βρέθηκαν, από τα οποία τα επτά συνδέθηκαν με υδρόβιο πτηνό. Αποτελούν τα παλιότερα θραύσματα φτερών που έχουν εντοπιστεί ποτέ στη Φινλανδία. Είναι πιθανό το νεκρό παιδί να τοποθετήθηκε πάνω σε ένα κρεβάτι από φτερά ή να τυλίχθηκε με ένδυμα από πούπουλα.

Ο τάφος βρίσκεται μέσα στα δάση της ανατολικής Φινλανδίας 

Ένα φτερό γερακιού επίσης βρέθηκε στον τάφο και εκτιμάται ότι ήταν μέρος του βέλους ή ότι χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στα ρούχα του παιδιού.

Τρίχες που εντοπίστηκαν στα πόδια του παιδιού ανήκαν είτε σε σκύλο είτε σε λύκο. Είναι πιθανό ένα τέτοιο ζώο να θάφτηκε στα πόδια του νεκρού, ή το παιδί να φορούσε παπούτσια φτιαγμένα από τη γούνα σκύλου ή λύκου.

«Σκύλοι θαμμένοι με νεκρούς έχουν βρεθεί για παράδειγμα στο Skateholm, γνωστή τοποθεσία ταφής στη νότια Σουηδία που χρονολογείται πριν από 7.000 χρόνια», εξήγησε η Κριστίινα Μάνερμαα, εκ των συγγραφέων της έρευνας, ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Η ομάδα συνέλεξε 60 σάκους δειγμάτων χώματος και προσεκτικά διαχώρισε την οργανική ύλη. Τρία εργαστήρια χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα των δειγμάτων για μικροσωματίδια και λιπαρά οξέα και για να γίνει η ανάλυση του χώματος.

Η Τούιγια Κίρκινεν, η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας η οποία έκανε τις αναλύσεις, βρήκε επίσης ίνες φυτών που πιθανότατα προέρχονταν από ιτιές ή τσουκνίδες. Αυτές ενδέχεται να χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή διχτυών ψαρέματος ή κορδονιών για ρούχα.

«Μας δίνει μια πολύτιμη εικόνα για τις ταφικές συνήθειες στη Λίθινη Εποχή, υποδεικνύοντας πώς είχαν προετοιμάσει οι άνθρωποι το παιδί, για το μεταθανάτιο ταξίδι», είπε η ίδια.

 

Πηγη CNN.gr