Από την διάκριση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ρητορικής για την κλιματική αλλαγή στις Βρυξέλλες και με ενδιάμεσο σταθμό την Κένυα η 20χρονη Πέννυ Δάλκου, είναι η μοναδική Ελληνίδα φοιτήτρια που βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27). Εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία #ClimateOfChange, πρόγραμμα που στην Ελλάδα υλοποιείται από την Actionaid, η Πέννυ Δάλκου μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της καμπάνιας από την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Πολωνία ταξίδεψαν έως το Σαρμ ελ Σέιχ που πραγματοποιείται η COP27, για να παραδώσουν το ψήφισμά τους για κλιματική δικαιοσύνη.

Συνολικά 105.113 άτομα συμμετείχαν μέσω υπογραφών στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία #ClimateOfChange ζητώντας κλιματική δικαιοσύνη, έκκληση που μία ομάδα νέων ακτιβιστών της καμπάνιας #ClimateOfChange και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Νέων «Youth Environment Europe», ανάμεσά τους και η 20χρονη Πέννυ Δάλκου, μετέφεραν στους συμμετέχοντες της COP27. «Η κλιματική κρίση λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός στις ήδη υπάρχουσες ανισότητες, κι αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι αυτοί που δεν έχουν τους πόρους και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν επαρκώς και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο η «πρέσβειρα και συνήγορος της κλιματικής δικαιοσύνης» Πέννυ Δάλκου.

Σύμφωνα με την νεαρή φοιτήτρια είναι η πρώτη φορά που η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή δίνει τόσο χώρο σε νέους ανθρώπους να συμμετέχουν, ωστόσο πηγαίνοντας εκεί δεν ήξερε αν έπρεπε να έχει υψηλές ή χαμηλές προσδοκίες. «Δεν ήξερα αν έπρεπε να έχω πολλές προσδοκίες επειδή είναι το μεγαλύτερο γεγονός σχετικά με την κλιματική αλλαγή που μπορεί να συμβεί μέσα στο χρόνο, ή να περιμένω για μία διάσκεψη που θα ειπωθούν οι ίδιες υποσχέσεις και τα ίδια «άδεια» λόγια που δεν θα μετατραπούν σε πράξεις στην πορεία. Το σλόγκαν αυτής της COP είναι ‘’together for implementation’’, δηλαδή ‘’μαζί για την εφαρμογή’’. Θα ήθελα αυτό το σύνθημα από διαφημιστικό να εφαρμοστεί στην πράξη. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω. Έχουν δοθεί τόσα χρήματα γι αυτή τη Διάσκεψη και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει μεγάλη εφαρμογή, οπότε θα ήθελα το μήνυμα της COP27 να εφαρμόζεται στην πραγματικότητα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πέννυ Δάλκου.

Παραμένοντας για σχεδόν πέντε μέρες στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, αυτό που παρατήρησε και της μετέφεραν και οι συνομιλητές/τριες της είναι η διστακτικότητα με την οποία οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στις χώρες τους. «Μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε με άτομα από όλο τον κόσμο διαπιστώσαμε από κοινού το πόσο διστακτικοί είναι οι άνθρωποι να πιστέψουν ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και υπάρχει. Το δεύτερο κοινό σημείο που βρήκαμε είναι ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή των νέων σε δράσεις κυρίως γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε. Και το τρίτο που παρατηρήσαμε είναι ότι η κλιματική αλλαγή δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών των κυβερνήσεων», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πέννυ.

Αποτιμώντας την μέχρι τώρα πορεία της COP27 η κ. Δάλκου διαπιστώνει ότι από την μία υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, μιας και όπως περιγράφει, προστέθηκε για πρώτη φορά στην ατζέντα των συζητήσεων το ζήτημα των απωλειών και των καταστροφών ( loss and damage) από την κλιματική κρίση, και των χρηματοδοτήσεων που θα πρέπει να διεκδικήσουν από τις άλλες χώρες για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υφίστανται, από την άλλη ωστόσο δεν έχει γίνει ξεκάθαρο έως τώρα πώς θα υλοποιηθεί αυτό στην πράξη. «Από την μία βλέπω ένα ενδιαφέρον από την άλλη στην πράξη είναι αρκετά διφορούμενο το πώς τα διαχειρίζονται», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή της από την εκπροσώπηση της χώρας στην COP27. «Απογοητεύτηκα πολύ από την ελληνική εκπροσώπηση που υποστήριξε ότι θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή λιγνίτη για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση. Δεν είναι αυτή η λύση», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Δάλκου.

Για την νεαρή φοιτήτρια η σωστή ενημέρωση και η συμμετοχή σε δράσεις αποτελούν τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Χρειάζεται πρώτα να ενημερωθούμε πρώτα, να διαβάζουμε, να βλέπουμε τι δράσεις υπάρχουν, έτσι ώστε σιγά σιγά να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε πιο συνολικές απόψεις πάνω στο θέμα. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ζούμε λίγο πιο συνειδητά, λαμβάνοντας υπόψιν και το περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους, κι αυτή η επιλογή να γίνει στάση ζωής», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι μέρος της λύσης είναι να δοθεί φωνή από την Πολιτεία τόσο στους επιστήμονες όσο και στους νέους.

«Αν ήμουν σε μία αίθουσα και αποφάσιζα θα ήθελα οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, να έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο με την έννοια του σεβασμού σε αυτόν αλλά και στο περιβάλλον. Ακόμη να είναι αντικειμενικές και πλήρεις λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη των επιστημόνων, αλλά κι έρευνες και δεδομένα και τέλος να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και στις συνθήκες που βιώνει κάθε χώρα», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πέννυ Δάλκου.

Τα αιτήματα της εκστρατείας #ClimateofChange

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι υπέγραψαν την πανευρωπαϊκή έκκληση ClimateOfChange ζητώντας κλιματική δικαιοσύνη για τους ευάλωτους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση, ενώ έχουν συμβάλει ελάχιστα στη δημιουργία της.

Στην Ελλάδα, η εκστρατεία υλοποιήθηκε από την Actionaid, και συγκεντρώθηκαν 15.668 υπογραφές μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των νέων και σε συνεργασία με την εταιρεία «The Body Shop Greece», στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας «Be Seen Be Heard».

«Το κεντρικό θέμα αυτής της εκστρατείας είναι η κλιματική δικαιοσύνη. Η κλιματική κρίση λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός στις ήδη υπάρχουσες ανισότητες, κι αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι αυτοί που δεν έχουν τους πόρους και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν επαρκώς και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πέννυ Δάλκου, εκπρόσωπος της εκστρατείας #ClimateofChange στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει μεταξύ των βασικών αιτημάτων της εκστρατείας ήταν:

Η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1.5°C και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2040.

Δίκαιη κοινωνικά και οικολογικά οικονομία. Μετάβαση δηλαδή προς μια οικονομία ευημερίας η οποία είναι κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη, με σκοπό την μείωση των ανισοτήτων.

Οικονομική υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και προστασία των κλιματικών μεταναστών μέσω μιας μεταναστευτικής πολιτικής βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συμμετοχή των νέων στην λήψη των αποφάσεων