Αρχαίοι γαλαξίες και αστρικά βρεφοκομεία

 

Δύο από τους πιο απομακρυσμένους γαλαξίες που έχουν εντοπιστεί έως σήμερα «είδε» το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από τη θέση του, περίπου 1,6 εκατ. χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Αυτοί οι γαλαξίες είναι πολύ φωτεινότεροι απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς.

Ο καθηγητής Τομάσο Τρέου, του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες, επικεφαλής του προγράμματος GLASS – James Webb, που στοχεύει στην άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων του διαστημικού τηλεσκοπίου, τονίζει: «Διαπιστώσαμε την ύπαρξη γαλαξιών σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις απ’ ό,τι εκτιμούσαμε. Για κάποιο λόγο, το σύμπαν δημιούργησε γαλαξίες ταχύτερα και νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε». Ο ένας από τους δύο γαλαξίες γεννήθηκε περίπου 350 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, γεγονός που τον καθιστά τον πιο απομακρυσμένο που γνωρίζουμε. Ο δεύτερος δημιουργήθηκε λίγο αργότερα, περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του κόσμου».

Τι λένε οι αστρονόμοι

Οι αστρονόμοι σημειώνουν ότι οι δύο γαλαξίες εμφανίζονται υπερβολικά ερυθροί. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκονται τόσο μακριά και κινούνται τόσο γρήγορα, ώστε τα μήκη κύματος του φωτός επιμηκύνονται εξαιτίας της διαστολής του σύμπαντος. Στο εσωτερικό τους η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. «Στην πραγματικότητα είναι μικρές ακανόνιστες μπάλες αερίων και άστρων, με έντονο κυανό χρώμα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά χαοτική εικόνα», επισημαίνει ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Γκαρθ Ιλινγκσγουέρθ.

Ο Νταν Κο, αστρονόμος στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου της Βαλτιμόρης, εξηγεί ότι οι επιστήμονες τώρα προσπαθούν να ανακαλύψουν αν πράγματι πρόκειται για άστρα, επισημαίνοντας ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb άνοιξε νέους ορίζοντες που θα μας επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση του πώς άρχισαν όλα.

Πριν από λίγες ημέρες το James Webb απαθανάτισε μια ανυπέρβλητης ομορφιάς συμπαντική κλεψύδρα από πορτοκαλιά και μπλε σκόνη που εξωθείται από ένα νεογέννητο άστρο. Το πρωτοάστρο L1527, όπως είναι γνωστό, κρύβεται στο σκότος από την άκρη ενός περιστρεφόμενου δίσκου αερίων, στον λαιμό της συμπαντικής κλεψύδρας. Η λάμψη του αποκαλύπτεται στην άνω και την κάτω πλευρά του δίσκου, φωτίζοντας τα νέφη που έχουν το σχήμα κλεψύδρας. Αυτά σχηματίστηκαν από την ύλη που εξωθήθηκε από το νεογέννητο αστέρι κατά τη σύγκρουσή του με την ύλη που το περιβάλλει. Το πρωτοάστρο L1527 είναι περίπου 100.000 ετών και σε τόσο πρώιμη φάση της ύπαρξής του, ώστε ακόμα δεν μπορεί να παράγει ενέργεια, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της NASA και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA). To L1527 εντοπίστηκε στο μοριακό νέφος του Ταύρου, 430 έτη φωτός από τη Γη. Πρόκειται για μια περιοχή που θυμίζει ένα αστρικό βρεφοκομείο, όπου βρίσκονται εκατοντάδες νεογέννητα άστρα.

 

Πηγη kathimerini.gr