Λάρισα: Τον σκότωσε το φάρμακο του γιατρού – Ένοχος ο ορθοπεδικός για το μοιραίο λάθος μετά από εξέταση

Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, κρίθηκε χθες 5 Δεκεμβρίου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στη Λάρισα ένας ιδιωτικός ορθοπεδικός ο οποίος συνταγογράφησε σε 50χρονο νεφροπαθή ένα φάρ­μακο που δεν ενδείκνυται για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν ο ιδιοκτήτες κλινικής όπως και ο παθολόγος και υπεύθυνος της κλινικής οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια, με αφορμή τον θάνατο 50χρονου που έλαβε το σκεύασμα μετά από επί­σκεψη στον ιδιώτη ορθοπεδικό.

Ο Λαρισαίος ειδικός ορθοπεδικός όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία» σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παραπέμφθηκε, μεταξύ άλλων, γιατί τον Ιανουάριο του 2017 και «ενώ γνώριζε το ιστορικό» του 50χρονου ασθενούς «ότι πάσχει ταυτόχρονα από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε τε­λικό στάδιο, υποβαλλόμενος σε συνεδρίες αιμοκάθαρσή 3-4 φορές εβδομαδιαία, συνταγογράφησε ως θεραπευτικό σκεύα­σμα στον πάσχοντα το σκεύασμα.»

Όπως αναφέρεται στο κατη­γορητήριο «η δοσολογία και η χορή­γηση, αντενδείκνυται για τη θεραπεία του διαστρέμματος ιερολαγόνιας άρθρωσής καθόσον πρόκειται για φάρμακο που δεν έχει αντιφλεγμονώδεις αναλγητικές ιδιότητες αλλά ειδικό αντιμεταβολικό φάρμακο το οποίο αφενός μεν, δεν συνταγογραφείται από ιατρούς με ειδικότητα ορθοπεδικού αφετέρου δε, δεν συνταγογραφείται για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Προκαλεί ιδιαιτέρως οξεία τοξικότητα στον οργανισμό και μά­λιστα στους νεφρούς, οπότε θα έπρεπε να αποφεύγεται η χο­ρήγηση σε πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, εξαιτίας ακριβώς της αντικειμενικής δυσχέρειας στην αποβολή των δραστικών στοιχείων του φαρμάκου από τον οργανισμό λόγω κατεσταλμένης νεφρικής λειτουργίας».

Μετά τις καταθέσεις μαρτύρων, οι δύο κατηγορούμενοι -ο τρίτος εκπροσωπήθηκε- στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των δύο πρώτων κατηγορουμένων για τη συνταγογράφηση του φαρμάκου, αλλά και την πρόσθετη ενοχή του ορθοπεδικού για τη «θανατηφόρα δοσολογία», όπως τη χαρακτήρισε, ενώ διευκρινίζοντας ότι ο τρίτος κατηγορούμενος ως ιδιοκτήτης της κλινικής «δεν μπορεί να επωμισθεί» την ευθύνη, πρότεινε την αθώωσή του.

Τελικά ίο Τριμελή Πλημμελειοδικείο Λάρισας έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια τον ιδιώτη ορθοπεδικό, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισής 10 μηνών με τριετή αναστολή.