Ανιστόρητα θαύματα γεμίζουν τις θάλασσες στον πλανήτη μας. Το 2022, ένα νέο θαύμα αποκαλύφθηκε: ένα “άπιαστο” ψάρι στο χρώμα του ουράνιου τόξου στα νερά των Μαλδίβων. Η νεράιδα με το τριανταφυλλένιο πέπλο, η Cirrhilabrus finifenmaa— κολυμπά κατά μήκος των υφάλων. Με μοτίβο σε κίτρινο, τριαντάφυλλο και βιολετί, αυτό το ενδιαφέρον πλάσμα γεννιέται θηλυκό και γίνεται αρσενικό καθώς μεγαλώνει. Αυτή η αλλαγή φύλου συνοδεύεται από ένα στο ζωηρό χρώμα και αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι μόνο ένα παράδειγμα της ρευστότητας που υπάρχει όσον αφορά στο φύλο στη φύση.
Η νεράιδα με τριανταφυλλένιο πέπλο εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 από τον επιστήμονα John Ernest Randall. Ωστόσο, ο Randall πίστευε ότι το πολύχρωμο ψάρι ήταν απλώς ένα άλλο είδος που άλλαζε χρώμα σε διαφορετική ηλικία.
Μόλις το 2022 το είδος χαρακτηρίστηκε επιστημονικά ως ξεχωριστό. «Finifenmaa» σημαίνει τριαντάφυλλο στην τοπική γλώσσα Ντιβέχι, το εθνικό λουλούδι των Μαλδίβων, το ροζ τριαντάφυλλο.
Ο ερευνητής Ahmed Najeeb του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών των Μαλδίβων έγραψε ιστορία στην περιγραφή του ψαριού, ως ο πρώτος τοπικός επιστήμονας που περιέγραψε ένα είδος εγγενές στην περιοχή.
Η νεράιδα με το τριανταφυλλένιο πέπλο ζει περίπου 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ινδικού Ωκεανού. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως η μεσοφωτική, ή ζώνη του λυκόφωτος. Για να τα εντοπίσεις, πρέπει να είσαι δύτης, να γνωρίζεις από υποβρύχιες βουτιές και να κατεβαίνεις με τα ειδικά αναπνευστικά συστήματα.
Όπως και άλλα είδη wrasse, τα ψάρια γεννιούνται θηλυκά, και καθώς ωριμάζουν γίνονται αρσενικά και πιο πολύχρωμα.
Η νεράιδα του Vibranium (Cirrhilabrus wakanda, που ονομάστηκε το 2019) ξεκινά τη ζωή με ζωηρά μoβ λέπια και, καθώς το φύλο τους αλλάζει, τα κεφάλια τους γίνονται έντονο κίτρινο. Ευτυχώς, ο Δρ. Yi-Kai Tea, συνεργάτης του Αυστραλιανού Μουσείου Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Σίδνεϊ, λέει στον Guardian, «Από όσο γνωρίζουμε, δεν διατρέχουν κανέναν άμεσο κίνδυνο».