Αντιμέτωπα με το τσουχτερό κρύο στη Φλόριντα βρίσκονται τα ιγκουάνα με αποτέλεσμα να πέφτουν από τα δέντρα.

Καθώς κρυώνουν πολύ, οι ψυχρόαιμες σαύρες πέφτουν σε κατάσταση νάρκης. Τα ιγκουάνα παραμένουν ακίνητα σε μια στάση που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7,2 βαθμούς Κελσίου.

Για να αντέξουν, μπαίνουν σε κατάσταση νάρκης και με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται έως ότου η θερμοκρασία ξεπεράσει και πάλι τους 10 βαθμούς Κελσίου. Αναπνέουν, διατηρώντας τις κρίσιμες λειτουργίες του σώματος τους.

«Μπορεί να πέφτουν από τα δέντρα, αλλά δεν είναι νεκρά», εξηγεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Μαϊάμι.

Συχνά τα ιγκουάνα κοιμούνται στα δέντρα και έτσι όπως πέφτουν απότομα σε νάρκη προκαλούν συχνά προβλήματα στους κατοίκους: όταν οι κρύες, παράλυτες σαύρες πέφτουν από τα κλαδιά, μπορεί να χτυπήσουν αυτοκίνητα ή ακόμα και πεζούς περαστικούς.

Τα ιγκουάνα είναι σχετικά μεγάλα πλάσματα – τα ενήλικα αρσενικά μπορεί να φτάσουν το 1,5 μέτρο σε μήκος και σε βάρος τα 20 κιλά. Μια απότομη πτώση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη και να προκαλέσει τραυματισμούς.

Το υπερβολικό κρύο είναι επικίνδυνο για τα ιγκουάνα. Εάν οι θερμοκρασίες παραμείνουν στους 7 βαθμούς για περισσότερο από οκτώ ώρες, ορισμένα ιγκουάνα θα πεθάνουν – ιδίως τα μικρότερα.

«Το όριο θερμοκρασίας για το πότε τα ιγκουάνα αρχίζουν να μπαίνουν σε κατάσταση νάρκης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του κάθε ιγκουάνα», εξήγησε ο διευθυντής επικοινωνίας του Ζωολογικού Κήπου του Μαϊάμι, Ρον Μαγκίλ.

«Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερο είναι ένα ιγκουάνα, τόσο περισσότερο μπορεί να υπομείνει το κρύο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Οι θερμοκρασίες πέφτουν σε επικίνδυνα επίπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και έτσι ορισμένα ιγκουάνα βρίσκουν άλλους τρόπους για να επιβιώσουν. Στη νότια Φλόριντα για παράδειγμα, κάποια ιγκουάνα σκάβουν βαθιά λαγούμια για να προστατευτούν από το κρύο.