Το τελευταίο διατροφικό viral έχει γεύση από ταινία sci-fi με σαρκοφάγα μανιτάρια-δολοφόνους, θανατηφόρο «νευρικό αέριο σε γλειφιτζούρι», νεκρά σκουλήκια και ύποπτες…πολύ ύποπτες μανιταρόπιτες! Σύμφωνα με την είδηση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου παγκοσμίως, μια νέα επιστημονική ανακάλυψη σχετικά με τα μανιτάρια πλευρώτους έχει πυροδοτήσει ξανά συζητήσεις σχετικά με το αν θα έπρεπε ή όχι να συμπεριλαμβάνονται στην vegan διατροφή καθώς είναι, ναι λοιπόν, σαρκοφάγοι.

Αυτό το τελευταίο δεν είναι καινούργια πληροφορία: οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι τα μανιτάρια oyster (pleurotus ostreatus) καταβροχθίζουν σκουλήκια, ωστόσο πρόσφατα ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο τα δηλητηριάζουν με τις τοξίνες τους.

Τα μανιτάρια πλευρώτους είναι νόστιμα αλλά έχουν και αυτή τη, λιγότερο γνωστή, «σκοτεινή» πλευρά. Ο μύκητας που τα παράγει, παραλύει και σκοτώνει μικροσκοπικά σκουλήκια (νηματώδη) χρησιμοποιώντας ένα νευρικό αέριο, πριν ρουφήξει τα σωθικά τους.

Τα «oyster mushrooms» είναι οι αναπαραγωγικές δομές – ή καρποφόρα σώματα – του μύκητα Pleurotus ostreatus. Γνωρίζουμε από τη δεκαετία του 1980 ότι αυτός ο μύκητας θηρεύει μικροσκοπικά στρογγυλά σκουλήκια, αλλά ο τρόπος που το κάνει αποτελούσε μυστήριο.

Η Yen-Ping Hsueh από την Academia Sinica, ερευνητικό ινστιτούτο στην Ταϊβάν, και οι συνάδελφοί της είχαν ανακαλύψει νωρίτερα ότι το P. ostreatus περιέχει μικροσκοπικές δομές σε σχήμα γλειφιτζούρι οι οποίες ανοίγουν όταν τα σκουλήκια πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους. Τώρα διαπίστωσαν ότι οι δομές αυτές, μόλις σπάσουν, απελευθερώνουν ένα αέριο που είναι εξαιρετικά τοξικό για το νευρικό σύστημα των σκουληκιών και τα οδηγεί σε ταχεία παράλυση και θάνατο. Η Yen-Ping Hsueh αποκάλεσε στην συγκεκριμένη στρατηγική εξολόθρευσης «νευρικό αέριο σε γλειφιτζούρι».

Οι άνθρωποι πάντως δεν κινδυνεύουν. Οι τοξικές δομές του «γλειφιτζουριού» βρίσκονται στις μακριές δομές που αναπτύσσονται μέσα στο σάπιο ξύλο και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του μύκητα. «Τα ίδια τα μανιτάρια πλευρώτους δεν είναι τοξικά», λέει η Hsueh.

Με πληροφορίες από: newscientist.com και scientificamerican.com