Στην τελική ευθεία μπαίνει η χώρα για τις εκλογές του 2023 καθώς φαίνεται πως η ημερομηνία διεξαγωγής τους έχει «κλειδώσει» και πλέον απομένουν μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το «πολιτικό» θερμόμετρο έχει πάρει «φωτιά» και η χώρα βρίσκεται σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάζουν τους τόνους και να προχωρούν σε εξαγγελίες.

Σύμφωνα με το MEGA οι εκλογές φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» για τις 9 Απριλίου και τις επόμενες ημέρες αναμένονται περισσότερες πληροφορίες και ίσως και ανακοινώσεις.

Έτσι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανία για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, είναι πιθανότατα και εκτός απροόπτου η τελευταία έξοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη χώρα μέχρι τις εκλογές.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο οι κάλπες θα στηθούν σε 41 ημέρες από σήμερα.

Εκλογές στις 9 Απριλίου σημαίνει πως προκήρυξή τους και η διάλυση της Βουλής θα γίνει την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Οι εκλογές στις 9 Απριλίου, δηλαδή Κυριακή των Βαΐων θα γίνουν με απλή αναλογική. Εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνουν οι διερευνητικές επαφές για συγκρότησή της και εφόσον ούτε και τότε υπάρξουν εξελίξεις, τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται να συγκροτηθεί η Βουλή για να εκλεγεί το προεδρείο και να προκηρύξει εκ νέου εκλογές.

Έτσι εάν όλα πάνε βάση χρονοδιαγράμματος οι δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη πλειοψηφία αναμένεται να στηθούν στις 14 ή 21 Μαΐου.

Εφόσον χρειαστούν δεύτερες εκλογές θα υπάρξει στο ενδιάμεσο υπηρεσιακή κυβέρνηση με πιθανούς πρωθυπουργούς όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για εκλογές την Κυριακή των Βαΐων

Το ενδεχόμενο εκλογών την Κυριακή των Βαΐων σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»καθώς ρωτήθηκε εάν κάτι τέτοιο θα έβρισκε σύμφωνη την Εκκλησία.

«Μερικοί που έχουν στενό μυαλό θα πουν όχι. Εγώ ρωτάω: Τι με εμποδίζει να πάω να ψηφίσω και μετά να πάω στην Εκκλησία; Ή να πάω στην Εκκλησία και μετά να πάω να ψηφίσω; Ή να πάω στο χωριό μου και να κάνω και τα δύο; Συναντήθηκα με τον κ. Μητσοτάκη και μίλησα για διάφορα θέματα και βγήκε ότι συζητήσαμε αυτό… Καμία σχέση», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

 

Πηγη in.gr