Πάτρα

Γεμάτα εδώ και σχεδόν ένα μήνα είναι τα ξενοδοχεία στην Πάτρα, τη Μέκκα του ελληνικού Καρναβαλιού. Η ζήτηση έχει χτυπήσει «κόκκινο» στην πρωτεύουσα της Αχαΐας και πλέον όσοι ενδιαφέρονται για διαμονή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Πάτρα κατευθύνονται στο Ρίο, στον Αγιο Βασίλειο και στο Αίγιο. Υψηλή ζήτηση καταγράφεται για το σύνολο του νομού, με την πληρότητα να εκτιμάται ότι θα φτάσει σε επίπεδα που θυμίζουν εποχές πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Ιωάννινα

Την τιμητική τους θα έχουν τα Ιωάννινα, με το έθιμο των Τζαμάλων να προσελκύει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ταξιδιώτες απ’ όλη την Ελλάδα. Αυτή την περίοδο η πληρότητα στα καταλύματα της πόλης προσεγγίζει το 80%, με το αντίστοιχο ποσοστό σε χωριά πέριξ των Ιωαννίνων, όπως το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα και τα Ζαγοροχώρια, να φτάνει το 60%. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως για την πόλη των Ιωαννίνων. Υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα και οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 75 ευρώ», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Στάθης Σιούτης, λέγοντας πως η τάση που καταγράφεται είναι πολύ θετική.

Καλάβρυτα

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται για τα Καλάβρυτα, έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Σχεδόν γεμάτα εκτιμάται ότι θα είναι τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με την πληρότητα για την ώρα να διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω του 70%. «Το χιονοδρομικό κέντρο που πλέον έχει ανοίξει προσελκύει όπως είναι φυσικό πολύ κόσμο. Εχει ανέβει κατακόρυφα η ζήτηση και τα Σαββατοκύριακα η πληρότητα κινείται γύρω στο 70%», τονίζει ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 10%-15% σε σχέση με πέρυσι, με ένα δίκλινο δωμάτιο να διατίθεται από 60 ευρώ.

Δράμα

Εντονη κινητικότητα διαπιστώνεται και στη Δράμα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Μπορεί η περίοδος μεταξύ των Χριστουγέννων και της Αποκριάς να είναι υποτονική από πλευράς ζήτησης, ωστόσο, οι επιχειρηματίες ευελπιστούν ότι η πληρότητα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα κινηθεί σε επίπεδα που θα ξεπεράσουν το 70%-80%. «Το χιονοδρομικό κέντρο στο Φαλακρό δίνει σημαντική ώθηση στη ζήτηση, όπως επίσης και το πρόγραμμα “Τουρισμός για Ολους”. Τις καθημερινές η πληρότητα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, διαπιστώνουμε αυξημένη ζήτηση για το τριήμερο», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας, Αγγελος Καλλίας, επισημαίνοντας πως στο μεσοδιάστημα από τα Χριστούγεννα μέχρι τις Απόκριες αρκετοί επιχειρηματίες δεν λειτουργούν τα ξενοδοχεία τους καθημερινά.

Πιερία

Με αυξημένη πληρότητα θα κινηθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και για την Πιερία, με αιχμές το Ελατοχώρι, τον Παλαιό Παντελεήμονα και το Λιτόχωρο, που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Οι επιχειρηματίες μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα και ποντάρουν σε πληρότητα που θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω του 90%. «Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή, καθώς αφενός είναι ιδανικό για τους λάτρεις του σκι και αφετέρου η πρόσβαση σε αυτό είναι πολύ εύκολη», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης. Οι προκρατήσεις αυτή την περίοδο στα ξενοδοχεία της περιοχής κινούνται στο 50%-65%, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό και ένα δίκλινο δωμάτιο να διατίθεται από 45-50 ευρώ. Κινητικότητα, πάντως, καταγράφεται και για τον Αγιο Δημήτριο και την Παλαιά Σκοτίνα, με τη ζήτηση να εντείνεται σταδιακά.

Δυτική Μακεδονία

Σε υψηλά επίπεδα εκτιμούν οι επιχειρηματίες στη Δυτική Μακεδονία ότι θα διαμορφωθεί η πληρότητα στα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Η Καστοριά φαίνεται ότι θα έχει την τιμητική της, ενώ μεγάλη κινητικότητα διαπιστώνεται, την ίδια στιγμή, τόσο για το Νυμφαίο όσο και για τους Ψαράδες. «Υπάρχει ζήτηση για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κι ευελπιστούμε ότι αυτές τις ημέρες θα υπάρξει κίνηση», είπε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας.

Δυσεύρετα και τα Airbnb

Εντονη είναι η ζήτηση που καταγράφεται για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και στα καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα του Ιανουαρίου οι προκρατήσεις για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες που έχουν εγγραφεί σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς αγγίζουν ακόμη και το 90%. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ταξιδιωτών βρίσκονται προορισμοί όπως η Καλαμάτα, το Ναύπλιο, η Ναύπακτος και, φυσικά, η αχαϊκή πρωτεύουσα, η Πάτρα. Μάλιστα, επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι η πληρότητα σε αυτού του είδους τα καταλύματα θα αγγίξει τελικά το 100% το τριήμερο.

 

Πηγη https://eleftherostypos.gr/