Οι εταιρείες Xiaomi, Honor, Motorola, Nothing, OPPO και Vivo είναι οι κατασκευαστές που συνεργάζονται με την Qualcomm για τη νέα υπηρεσία, παρόμοια με τη λειτουργία «Emergency SOS» που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο η Apple.

Τα νέα iPhone επικοινωνούν με δορυφόρους χάρη σε τσιπ της Qualcomm, αν και η Apple χρησιμοποιεί και δικό της τσιπ και λογισμικό.

Η Qualcomm, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ επικοινωνίας για κινητές συσκευές, δεν διευκρίνισε πότε θα φτάσουν στην αγορά οι νέες συσκευές Android. Τον Ιανουάριο όμως είχε ανακοινώσει ότι θα λανσάρει τσιπ με δυνατότητα σύνδεσης σε δορυφορικά δίκτυα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η αναδυόμενη αγορά δορυφορικών υπηρεσιών εμφανίζει έντονη δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο. Ο πρώτος κατασκευαστής που λάνσαρε κινητά με δορυφορική συνδεσιμότητα ήταν η βρετανική Bullitt, η οποία συνεργάζεται με τη δορυφορική εταιρεία Skylo. Η Apple χρησιμοποιεί υπηρεσίες της Globalstar, ενώ η αμερικανική T-Mobile έχει συμφωνία με την SpaceX του Ιλον Μασκ.

Η Qualcomm συνεργάζεται με την Iridium, η οποία που δημιούργησε το πρώτο δορυφορικό δίκτυο τηλεφωνίας τη δεκαετία του 1990. Η εταιρεία πέρασε από μεγάλες οικονομικές περιπέτειες, την περασμένη δεκαετία όμως αναβάθμισε έναν αστερισμό 75 δορυφόρων, οι οποίοι κινούνται σε χαμηλή τροχιά, σε ύψος περίπου 780 χιλιομέτρων, και προσφέρουν σχεδόν παγκόσμια κάλυψη.

H Qualcomm συνεργάζεται με την Iridium, η προσφέρει μια γκάμα από δορυφορικά τηλέφωνα (Iridium Communications)

Οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς βρίσκονται πολύ πιο κοντά από τους γεωστατικούς δορυφόρους που χρησιμοποιούνται σε άλλες εφαρμογές επικοινωνιών. Ως αποτέλεσμα, χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα.

Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία της Qualcomm θα ενσωματωθεί μόνο στα ακριβότερα κινητά με τσιπ Snapdragon 8 Gen 2 και θα λειτουργεί μόνο εφόσον την έχει ενεργοποιήσει ο κατασκευαστής της συσκευής.

Αργότερα όμως η υπηρεσία σχεδιάζεται να ανοίξει για άλλες φορητές συσκευές, όπως λάπτοπ, ή ακόμα και για αυτόματες κλήσεις έκτακτης ανάγκης σε οχήματα.

Η Qualcomm είχε εξάλλου ανακοινώσει πέρυσι ότι συνεργάζεται με κατασκευαστές για δορυφορική υπηρεσία 5G που θα προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ευρυζωνική δορυφορική πρόσβαση προσφέρουν ήδη εταιρείες όπως η SpaceX, απαιτούν όμως ογκώδη εξοπλισμό.

Η διάδοση των νέων λειτουργιών θα εξαρτηθεί πάντως και από το κανονιστικό πλαίσιο, καθώς ορισμένες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία απαγορεύουν τη δορυφορική τηλεφωνία, αναφέρει χαρακτηριστικά το pentapostagma.