Ολοένα και περισσότερα γλυκαντικά κάνουν την εμφάνισή τους, σε μια προσπάθεια να υποκαταστήσουν τις μεγάλες ποσότητες της ζάχαρης στη διατροφή μας. Ωστόσο, όσο κι αν αυτές οι ουσίες συμβάλλουν σε αυτό το σημαντικό σκοπό, δεν είναι απολύτως «αθώες», όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, νέα μελέτη της New Cleveland Clinic «δείχνει» την ερυθριτόλη ως πιθανώς επικίνδυνη ουσία για την υγεία της καρδιάς. Ειδικότερα, τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Nature Medicine, συσχετίζουν την ερυθριτόλη με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 4.000 ανθρώπους σε ΗΠΑ και Ευρώπη και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό καρδιακό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και θάνατο. Εξετάζοντας την επίδραση της ερυθριτόλης στο αίμα, αλλά και σε απομονωμένα αιμοπετάλια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διευκόλυνε την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, ενθαρρύνοντας τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Οι προκλινικές μελέτες επιβεβαίωσαν το εν λόγω εύρημα.

«Η δημοτικότητα γλυκαντικών όπως η ερυθριτόλη έχει αυξηθεί ταχέως τα τελευταία χρόνια, λόγω της στροφής σε πιο υγιεινές μορφές από την κρυσταλλική ζάχαρη. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν περαιτέρω οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ουσιών», δήλωσε ο ερευνητής Stanley Hazen, Πρόεδρος του Τμήματος Καρδιαγγειακών & Μεταβολικών Επιστημών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner και επικεφαλής του τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Cleveland Clinic. «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε δεν πυροδοτούν αυτό τον σοβαρό κίνδυνο».

Το άρθρο αναρτήθηκε στο ygeiamou.gr