Όση περισσότερη βία υπάρχει στην κοινωνία, τόσο περισσότερη υπάρχει και στα σχολεία, τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 και στον Άρη Πορτοσάλτε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με αφορμή και το νέο περιστατικό άγριου bullying σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι το υπουργείο έχει θεσμοθετήσει τέσσερις άξονες, ο πρώτος είναι η ενίσχυση των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Όπως τόνισε από 1.600 το 2019, πλέον υπάρχουν 3200.

Επίσης έχει θεσμοθετηθεί ο σύμβουλος σχολικής ζωής, γίνονται οριζόντιες επιμορφώσεις στους εκπαιδευτικούς, ενώ έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των μαθημάτων θεματικές όπως η σεξουαλική αγωγής και σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Παράλληλα η υπουργός αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για ανώνυμες καταγγελίες για σχολικό εκφοβισμό.

Με αφορμή τις απειλές που έχει δεχθεί η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Νικολαΐδου, η κα Κεραμέως σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πλήρως καταδικαστέο γεγονός. Έκανε γνωστό ότι έχει συναντηθεί με την καθηγήτρια.

Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο σημείωσε ότι έχουν γίνει οι ενέργειες για να αποκατασταθεί το άσυλο στην πραγματική του έννοια, λέγοντας ότι το άσυλο είναι ιδεών, όχι κακοποιών. Πάντως ανέφερε ότι έχουν γίνει μεν βήματα αλλά έχουμε ακόμα δρόμο για να αναβαθμιστεί το ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Η υπουργός ανέφερε επίσης ότι φέτος είχαμε ρεκόρ αιτήσεων για τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία. Όπως τόνισε έφτασαν τις 20.000. Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι πλέον η χώρα μας έχει 120 πειραματικά και πρότυπα σχολεία από 60 που παρέλαβε.