Ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων γυναικών παγκοσμίως, διακινούνται τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Οι φωτογραφίες αντλούνται κατά κύριο λόγο από το Instagram και το Facebook των γυναικών  και μέσω προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης δέχονται επεξεργασία έτσι ώστε να αφαιρούνται τα ρούχα.

Πριν μερικές ημέρες άρχισαν να φτάνουν στα γραφεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι πρώτες καταγγελίες. Αμέσως ξεκίνησε μεγάλη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν μέσα στα θύματα υπάρχουν και Ελληνίδες. Πρόκειται για μία διαδικασία που σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτεί αρκετό χρόνο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει  επισήμως 15 καταγγελίες.

Οι καταγγελίες κοριτσιών στο TikTok:

Πώς κατασκευάζονται οι «ψεύτικες» φωτογραφίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτογραφίες που αντλούνται από διάφορα προφίλ γυναικών -και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και ανηλίκων- στα social media(Facebook, Instagram, OnlyFans), τροποποιούνται σε ρεαλιστικές εικόνες και βίντεο, με βάση ένα πραγματικό πρότυπο.

Τα ρούχα αφαιρούνται ψηφιακά μέσω ειδικών προγραμμάτων και οι εικόνες διαδίδονται μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, Telegram.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν και πριν  τρία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας πληροφοριών, Sensity.

Σύμφωνα με τη Sensity, από τον Ιούλιο του 2019 έως το 2020, περίπου 104.852 γυναίκες στοχοποιήθηκαν και κοινοποιήθηκαν δημόσια ψεύτικες γυμνές τους εικόνες.

Τα πρώτα θύματα ήταν διασημότητες, πλέον γυναίκες από πολλές περιοχές του κόσμου μπορεί να πρωταγωνιστούν σε διάφορες «ομάδες» με  πορνογραφικό υλικό χωρίς να το γνωρίζουν, απλά και μόνο επειδή έχουν δημόσιο το λογαριασμό του σε Facebook και Instagram.

Μάλιστα στα θύματα ήταν και πολλοί ανήλικοι, υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι χρήστες χρησιμοποιούν κυρίως το bot για να δημιουργήσουν και να μοιραστούν παιδοφιλικό περιεχόμενο.

pentapostagma.gr