Ο σουδανικός στρατός του οποίου ηγείται ο στρατηγός Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι θα εκδώσει απόφαση για χάρη των μελών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης που θα αφήσουν τα όπλα τους.

Σε σύντομη ανακοίνωση ο επίσημος Εκπρόσωπος του Γραφείου των Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι ο στρατός «καλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης να παραδώσουν τα όπλα τους στην πλησιέστερη στρατιωτική μονάδα με αντάλλαγμα αμνηστία».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η αμνηστία θα περιλαμβάνει όσους παραδίδουν όπλα στις ένοπλες δυνάμεις, από την ημερομηνία κοινοποίησης.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ανταποκρίθηκαν με παρόμοιο κάλεσμα, καλώντας το προσωπικό του στρατού να συμμετάσχει μαζί τους.

«Επαναλαμβάνουμε την έμφαση που δίνουμε στη διασφάλιση αξιοπρεπούς ανθρώπινης μεταχείρισης για όλους τους κρατούμενους των ενόπλων δυνάμεων, και επίσης διαβεβαιώνουμε τις οικογένειές τους ότι τα παιδιά τους είναι σε ασφαλή χέρια και θα βρουν την ιατρική φροντίδα που τους αξίζει. Η πίστη μας στις σταθερές εθνικές μας αρχές και ο σεβασμός των διεθνών νόμων και κανόνων».

Βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ των δύο πλευρών από το Σάββατο, μετά από μακρά διαμάχη για την ένταξη των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στον στρατό.

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ και σε άλλες 7 πόλεις στο Σουδάν ανήλθαν σε περίπου 185 και οι τραυματίες σε περισσότερους από δύο χιλιάδες, σύμφωνα με πηγές του Sky News Arabia, το βράδυ της Δευτέρας.
Το Χαρτούμ μετατράπηκε σε «πόλη-φάντασμα» μετά από 3 ημέρες μαχών, καθώς έγινε δύσκολο για τον πληθυσμό να μετακινηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του υπό το φως των αεροπορικών βομβαρδισμών και των βίαιων συγκρούσεων στο έδαφος.