Μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στο Σουδάν τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο “Κόσμος” για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων που βρίσκονταν εκεί.

Κανονικά συνεχίζεται η επιχείρηση «Κόσμος», με άλλους επτά Έλληνες να απεγκλωβίζονται από την «κόλαση» του Σουδάν – Το μεσημέρι της Τρίτης «πατάει» Ελλάδα μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας με τους Έλληνες διασωθέντες

Σε πλήρη εξέλιξη συνεχίζει να είναι η επιχείρηση «Κόσμος», με το υπουργείο Εξωτερικών να προσπαθεί να απεγκλωβίσει όλους τους Ελληνες πολίτες, που το επιθυμούν, από το πολύπαθο Σουδάν. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ νωρίς το πρωί της Τρίτης (25/4), άλλοι 7 Έλληνες έχουν διαφύγει από τη χώρα της Αφρικής ανεβάζοντας το σύνολο των πολιτών που έχουν απεγκλωβιστεί στους 35.

Ειδικότερα, επτά επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα, Τρίτη, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στο οποίο θα βρίσκονται Έλληνες που έχουν διαφύγει από το Σούδαν εξαιτίας των συγκρούσεων που υπάρχουν από το Μεγάλο Σάββατο και μετά ανάμεσα στον στρατό υπό τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και την παραστρατιωτική οργάνωση RSF του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή απλώς Χεμέτι.

Το C-27 παρέλαβε τους Έλληνες από το Τζιμπουτί και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να κάνει στάση για ανεφοδιασμό στο Ασουάν της Αιγύπτου, από όπου άλλωστε ξεκίνησε, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Ελλάδα τους απεγκλωβισμένους. Παράλληλα, το C-27 αναμένεται να προσγειωθεί στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, με την ώρα άφιξης να υπολογίζεται για σήμερα Τρίτη περίπου το μεσημέρι.

Πολλές είναι οι χώρες που οργανώνουν ειδικές επιχειρήσεις για να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους από την «κόλαση» του Σουδάν, αν και θετικό είναι το νέο ότι τέθηκε σε ισχύ τριήμερη κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Πάνω από 400 είναι οι νεκροί πολίτες και περισσότεροι από 3.500 χιλιάδες οι τραυματίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Θα συνεχιστεί η επιχείρηση «Κόσμος»

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επιστροφή του υπουργού Νίκου Δένδια από το Λουξεμβούργο όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είχε προγραμματιστεί νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων με θέμα τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των Ελλήνων από την πολύπαθη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους, σήμερα Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι στο ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Δένδιας άφησε αιχμές σε σχέση με την αντίδραση της ΕΕ σχετικά με τον απεγκλωβισμό Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο. «Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις. Και ως Ευρώπη θέλω να πω ότι στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό», είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός ευχαρίστησε ωστόσο για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την απομάκρυνση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ.