Τι ψηφίζουν οι νέοι ψηφοφόροι; ‘Η καλύτερα τι θα ψηφίσουν, αν ψηφίσουν, οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι από 17 έως 29 ετών στις εκλογές της 21ης Μαΐου; Σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ υπενθυμίζεται ότι έχουν προστεθεί από τις προηγούμενες εκλογές περίπου 400 χιλιάδες ψηφοφόροι και η συμμετοχή τους κρίνεται από πολλούς κρίσιμη.

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheTOC επιχειρείται μια ανάλυση των διαθέσεων, των συμπεριφορών και των απόψεων των νέων ανθρώπων, σε μια εποχή που ορισμένοι εκτιμούν ότι το χάσμα ανάμεσα στις γενιές έχει μεγαλώσει, καθώς αυξάνονται οι ανισότητες και οι νέοι άνθρωποι δεν διαθέτουν την αισιοδοξία των παλαιότερων γενιών, ότι το δικό τους μέλλον θα είναι καλύτερο από αυτό των γονέων τους.

Μην ξεχνάμε ότι οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι δεν έχουν γνωρίσει καν τις ανέμελες εποχές της αστοκομακαρονάδας και του παλαιού- καλού ΠΑΣΟΚ. Εχουν ανδρωθεί- αν ο όρος παραμένει δόκιμος και δεν θεωρείται σεξιστικός πλέον- την εποχή της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας και η κανονικότητα δεν ήταν η πρώτη εντύπωση που αποκόμισαν από την ενήλικη ζωή τους.

Ήδη από την πρώτη κάρτα που αφορά την πρόθεση ψήφου, βλέπουμε ότι σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ, υπάρχει διαφορά σε σχέση με την ψήφο του γενικού πληθυσμού, έτσι όπως την εντοπίζουν οι έρευνες της κοινής γνώμης. Με δυο λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας.

Βλέποντας την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ με 20.5% έναντι 18.5% ( διαφορά 2%). Ακολουθούν κατά σειρά δημοσκοπικής επίδοσης, το ΜέΡΑ25 με 8.6%, το ΠΑΣΟΚ με 7.5%, οι Έλληνες Εθνικό κόμμα με 6.4 %, , το Κ.Κ.Ε με 6.3%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 3.8%, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ με 2.1%, η ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ με 1.8% και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1.4%.

Οι διαφορές με τις δημοσκοπήσεις του συνολικού πληθυσμού είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Οι νέοι ψηφίζουν αριστερότερα, ψηφίζουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το κόμμα Βαρουφάκη προηγείται του ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι το κόμμα Κασιδιάρη έρχεται τέταρτο κόμμα με το θεαματικό 6,4% γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη- άσχετα αν τελικά θα είναι παρών στις εκλογές- δεν είναι παραδοσιακοί υπερσυντηρητικοί ψηφοφόροι. Είναι νέοι αγανακτισμένοι, οπαδοί πιθανώς του “όλα πουτ@@”. Υπάρχει φυσικά και ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, της τάξης του 20%.

ΔΗΜΟ2

Αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν όμως; Ή θα προτιμήσουν τις παραλίες; Ή θα απόσχουν συνειδητά; Είναι σημαντικό, ότι το 63% δηλώνει ότι σίγουρα θα ψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές, με το 24% να δηλώνει ότι μάλλον θα ψηφίσει. Το άθροισμα είναι 87% και αυτό εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα. Μένει να το δούμε στις κάλπες, γιατί ένα ποσοστό αυτών των νέων ανθρώπων, το καλοκαίρι βρίσκει δουλειά στον τουρισμό και η μετακίνηση δεν είναι πάντα εύκολη.

Με δεδομένη την αντισυμβατική στάση των νέων ανθρώπων, δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει ότι το 37.9% εξ΄αυτών δεν αισθάνεται κοντά με κανένα από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ακολουθούν με σειρά προτίμησης ο Α. Τσίπρας με 19.4%, ο Κ.Μητσοτάκης με 17.4%, ο Γ. Βαρουφάκης με 7%, ο Δ. Κουτσούμπας με 6.1%, ο Ν.Ανδρουλάκης με 4.7% και ο Κ. Βελόπουλος με 3.1%.

ΔΗΜΟ4

Οι νέοι ψηφοφόροι δεν αισθάνονται ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί. Για την ακρίβεια θεωρούν ότι αυτοί οι διαχωρισμοί είναι πλέον ξεπερασμένοι. Ισως δεν έχουν άδικο. Στην ερώτηση ιδεολογικού αυτοπροσδιορισμού, το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 21.4% συγκεντρώνει το τμήμα των νέων που δηλώνουν ότι δεν θεωρεί ότι έχουν πια τόση αξία αυτοί οι διαχωρισμοί, με δεύτερο το Κέντρο με 16.7%, γεγονός αξιοπρόσεκτο. Ως αριστεροί αυτοπροσδιορίζονται το 15.9%, κεντροαριστεροί το 15.4%, κεντροδεξιοί το 11.4% και δεξιοί το 8%. Είναι φανερό ότι είναι πιο ενισχυμένο το άθροισμα αριστερά, κεντροαριστερά, σε σχέση με το δεξιά, κεντροδεξιά.

Τους νέους τους απασχολεί ιδιαίτερα η ακρίβεια με 65.8% και η κατάσταση με τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας με 60.6%. Ακολουθούν η ανεργία με 26.1%. Δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, τα ίδια προβλήματα απασχολούν και τους πιο ηλικιωμένους. Το πρόβλημα του μεταναστευτικού που απασχολεί όμως τους γηραιότερους, στις νέες ηλικίες απλά εξαφανίζεται σχεδόν. Ακολουθούν η υγεία/ περίθαλψη με 23.7% , η κατάσταση στην Παιδεία με 18.9% , η διαφάνεια/ διαφθορά με 18.1% κ.λ.π.

ΔΗΜΟ6

Ο θεσμός της οικογένειας συγκεντρώνει την μέγιστη εμπιστοσύνη των νέων ανθρώπων με 89.1%. Ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με 50.6%, η Ευρωπαϊκή Ένωση με 40.6%, η Δικαιοσύνη με 37.8% και η Αστυνομία με 34.7%. Ακολουθούν με αισθητά χαμηλότερα ποσοστά η Εκκλησία με 30%, οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με 28.9%, η Κυβέρνηση με 15.2%, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με 13.2% , η Βουλή με 11.2% και τα Κόμματα με 9.5% . Είναι φανερή και έντονη η αμφισβήτηση και η έλλειψη εμπιστοσύνης ειδικά σε αυτούς που ονομάζουμε παράγοντες του πολιτικού συστήματος.