“Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και νίκη του λαού” ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Να μην πανηγυρίζουν ξανά οι ολιγάρχες , οι ισχυροί και το κατεστημένο αλλά να πανηγυρίσει ο ελληνικός λαός” είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ένα φάσμα άμεσων μέτρων στήριξης, θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, το οποίο απλώνεται από την ακρίβεια και φτάνει μέχρι το Κράτος Δικαίου, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από χθες, την επίτευξη ενός κοινού τόπου με τις υπόλοιπες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Μολονότι το γενικό προσκλητήριο της Κουμουνδούρου έχει ως άμεσους αποδέκτες το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο, συνιστά στην πράξη «δημοκρατικό εγερτήριο», όπως το περιέγραψαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο protothema.gr, επισημαίνοντας ότι «οι απτές προτάσεις κινητοποιούν τους δημοκρατικούς πολίτες, μεταφέροντας την πίεση προς τις ηγεσίες».

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση 11 σημείων δυνητικής σύγκλισης για την προοδευτική διακυβέρνηση αποτελεί την έκφραση των προθέσεων της Κουμουνδούρου να συμπορευθεί με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, τουλάχιστον σε ένα μίνιμουμ μέτρων και μεταρρυθμίσεων, απαντώντας παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς στο αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη, δηλαδή την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας ως βάση για την οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία.

Συμβόλαιο για την Αλλαγή – Παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης 2023 – 2027

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ξεδίπλωσε τις προτάσεις του κόμματός του στα βασικά πεδία πολιτικής, εξαγγέλλοντας από την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000ευρώ μέχρι την μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα τρόφιμα στο 6% και τον μηδενισμό του για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί). Παράλληλα, δεσμεύθηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα μονιμοποιήσει όλο το προσωπικό, ιατρικό και υγειονομικό, το οποίο βρέθηκε «στην πρώτη γραμμή» στην πανδημία, όπως και ότι θα προχωρήσει σε 15.000 προσλήψεις στην Υγεία σε βάθος τετραετίας, με στόχο την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»

Δεν ήταν, ωστόσο, μόνο η αναφορά του στο ΕΣΥ, ως το πιο σημαντικό στοιχείο του κυβερνητικού του προγράμματος που ακούστηκε οικεία στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά η αποστροφή του ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» θυμίζοντας τη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ζήτησε ισχυρή λαϊκή εντολή, για να μην «να μην πανηγυρίζουν ξανά οι ολιγάρχες» το βράδυ των εκλογών, όπως είπε, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη συνθήκη» την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εθνικές εκλογές. Υπό αυτήν την προϋπόθεση, το «Συμβόλαιο για την αλλαγή» που παρουσίασε χθες ο κ. Τσίπρας μπορεί να μετεξελιχθεί σε «Συμβόλαιο νίκης», ώστε να μετατραπεί σε «οδικό χάρτη της προοδευτικής διακυβέρνησης», αλλά ως ένα πρόγραμμα «ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο», αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρθει πρώτο κόμμα.

Πάνω από όλα, όμως, η προγραμματική σύγκλιση για την προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να φέρει, κατά την Κουμουνδούρου, καθαρά κοινωνικό πρόσημο, καθώς ο κ. Τσίπρας τόνισε χθες πως ζητούμενο είναι «να γίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Που σημαίνει να συγκλίνει με τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης στο εισόδημα, τις υπηρεσίες υγείας, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, τις δημόσιες υποδομές, την ασφάλεια του πολίτη», όπως εξήγησε.

«Ανοιχτά και διάφανα»

Παρατηρώντας πως τα 11 σημεία που παρουσίασε συνιστούν την «προγραμματική βάση πάνω στην οποία θα καλέσουμε την επομένη των εκλογών, με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, τις προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν», επιπλέον ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς τις μετεκλογικές διεργασίες, λέγοντας πως αυτές θα εξελιχθούν «ανοιχτά, διάφανα, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», προκειμένου η χώρα να αναδιατάξει χωρίς εξαρτήσεις τις παραγωγικές δυνάμεις της. Ως προς τη χρηματοδότηση του κυβερνητικού του προγράμματος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρενέβη χθες, περιγράφοντας ως «κεντρική δέσμευση» του κόμματός του την ανακατεύθυνση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας, ενώ προλαβαίνοντας τυχόν αντιδράσεις της ΝΔ «τους καθησυχάζω. Οι δεσμεύσεις μας κοστίζουν λιγότερο από ό,τι κόστισαν οι απευθείας αναθέσεις τους», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Σημειωτέον ότι στο «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» προτείνονται:

1. Αύξηση μισθών και εισοδημάτων,

2. Μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας,

3. Προστασία της πρώτης κατοικίας,

4. μέτρα για την εργασία,

5. Δημόσιος έλεγχος σε νερό και ενέργεια – δημόσιος πυλώνας στις τράπεζες

6. Νέο ισχυρό ΕΣΥ

7. Γενναία στήριξη της εκπαίδευσης

8. Αλλαγή στην πολιτική ένταξης – φρένο στη δημογραφική γήρανση

9. Ενίσχυση του Πολιτισμού

10. Στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία

11. Μεταρρύθμιση του κράτους

Αναλυτικά τα 11 Άρθρα

Άρθρο 1ο

Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης νομοθετούμε για την αύξηση μισθών και εισοδημάτων.

· Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, από 01.07.2023, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θεσμοθετούμε την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

· Ξεπαγώνουμε τις τριετίες ώστε να επιτευχθεί άμεση γενναία αύξηση του μέσου μισθού

· Αυξάνουμε τους μισθούς στο Δημόσιο τομέα, από 01.07.23, κατά 10%.

· Επαναφέρουμε άμεσα τη 13η σύνταξη και αποδίδουμε σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και σε βάθος τετραετίας τα αναδρομικά που τους στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

· Χορηγούμε την αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς και εντάσσουμε μόνιμα όλους τους συνταξιούχους στον ετήσιο μηχανισμό αύξησης.

· Θεσπίζουμε αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, για εισοδήματα από την εργασία τους και εντάσσουμε στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης.

· Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος

Άρθρο 2ο

Από τις πρώτες μέρες νομοθετούμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και μείωση τιμών.

· Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί ) στον μηδενικό συντελεστή.

· Μειώνουμε τον ΕΦΚ στο κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

· Καταργούμε την απόδοση ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο.

· Ενισχύουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θεσπίζουμε εντατικούς ελέγχους στις αγορές, με πολύ αυστηρούς ελέγχους για να σπάσουμε τα καρτέλ

· Προχωράμε σε έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών και θεσπίζουμε πλαφόν στην κερδοφορία εταιριών κλάδων που παρουσιάζουν συστηματικά υπερκέρδη

· Προωθούμε τις ενεργειακές κοινότητες και την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση, με στόχο τουλάχιστον το 50% των νέων αδειών να αφορά ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή

· Αποκαθιστούμε το μεταφορικό ισοδύναμο για όλους τους νησιώτες, επαναφέρουμε τη κανονικότητα των πληρωμών και διευρύνουμε τους δικαιούχους.

· Μειώνουμε το κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις Δημόσιες συγκοινωνίες από 27 στα 10 ευρώ.
5877569

Άρθρο 3ο

Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης προχωράμε σε γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

· Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

· Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ.

· Καταθέτουμε στη Βουλή το συνολικό σχέδιο αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ με μόνιμα μέτρα ρύθμισης χρεών και προστασίας της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

· Νομοθετούμε πλαίσιο κανόνων εποπτείας και φορολόγησης των δραστηριοτήτων των Funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια.

· Νομοθετούμε δεσμευτικό πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης με υποχρεωτικότητα συμμετοχής του πιστωτή. Ο μηχανισμός είναι απλός και αυτόματος, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δίνει δύο εναλλακτικές επιλογές ρύθμισης. Μια βραχυχρόνια, (5 έως 10 έτη) με μεγάλη διαγραφή της ονομαστικής αξίας του δανείου (40% έως 60%). Μια μακροχρόνια ( έως 35 έτη), με καταβολή της αντικειμενικής αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου σε χαμηλές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 2%. Σε κάθε περίπτωση προβλέπουμε κρατική επιδότηση έως και 50% της δόσης με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια.

· Επαναφέρουμε τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαστική οδό σε περίπτωση αδυναμίας ρύθμισης στο εξωδικαστικό στάδιο, με ειδική σύντομη προθεσμία εκδίκασης.

Άρθρο 4ο

Αποκαθιστούμε την δικαιοσύνη και τη κανονικότητα στην εργασία.

· Καταργούμε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις ΝΔ (Νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ).

· Επαναφέρουμε τη διαπραγμάτευση για το μισθό στους Συλλογικούς Εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

· Αποκαθιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

· Ανασυστήνουμε το ΣΕΠΕ και το ενισχύουμε για ουσιαστικούς ελέγχους τήρησης της νομιμότητας.

Άρθρο 5ο

Ανακτούμε το δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια και το νερό, συγκροτούμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

· Ανακτούμε το δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, και ορίζουμε διοίκηση που θα έχει στόχο τη προστασία των καταναλωτών και όχι να ηγείται η εταιρεία στο ράλι της αισχροκέρδειας.

· Επαναφέρουμε τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και μειώνουμε τον ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%)

· Καταργούμε το ΤΧΣ και υπάγουμε τις μετοχές του στο Υπουργείο Οικονομικών

· Αξιοποιούμε το μερίδιο μετοχών του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να αποτελέσει, μαζί με την Αναπτυξιακή, ένα δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα καθοδηγεί τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και της υγειούς επιχειρηματικότητας.

Άρθρο 6ο

Οικοδομούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους

· Αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.

· Αποκαθιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

· Προχωράμε άμεσα, σε γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ. Με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα,

· Μονιμοποιούμε όσους βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, και προχωράμε σε 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.

· Επαναφέρουμε τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση των νοσοκομείων.

· Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.

· Ενισχύουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Άρθρο 7ο

Επενδύουμε στο μέλλον με τη γενναία στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

· Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετιας

· Διπλασιάζουμε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ σε βάθος 4ετίας.

· Προκηρύσσουμε διορισμούς εκπαιδευτικών με στόχο σε βάθος 4ετίας, οι αναπληρωτές να αποτελούν το 5% του αριθμού των μόνιμων, από 30% που είναι σήμερα.

· Διπλασιάζουμε τον αριθμό των καθηγητών στα Πανεπιστήμιά μας σε βάθος 4ετίας.

· Ενισχύουμε αποφασιστικά τις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα και μεταφέρουμε την εποπτεία ξανά στο υπουργείο παιδείας.

· Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά, με άμεση επαναφορά του ν.4610/2019.

· Καταργούμε την πανεπιστημιακή αστυνομία, γιατί εμείς θα διπλασιάσουμε τους καθηγητές στα πανεπιστήμια. Οι αστυνομικοί στις γειτονιές.

Άρθρο 8ο

Στηρίζουμε αποφασιστικά τους νέους και τις γυναίκες, αλλάζουμε τη πολιτική ένταξης και βάζουμε φρένο στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.

· Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.

· Αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί, από 70 ευρώ στα 105ευρώ/μήνα, και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης.

· Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

· Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες.

· Καθιερώνουμε άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες

· Διασφαλίζουμε δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

· Διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέες νέους 25-44 ετών.

· Δημιουργούμε Τράπεζας στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια.

· Απαγορεύουμε το Air BNB σε νομικά πρόσωπα

· Διπλασιάζουμε το επίδομα ενοικίου και διευρύνουμε τα κριτήρια ένταξης

· Απλοποιούμε τη διαδικασία πολιτογράφησης στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων, γιατί έτσι θα γίνουμε Ευρώπη, με στόχο τη ταχύτερη και δίκαιη απόδοση ιθαγένειας σε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται για δεκαετίες στη χώρα.

Άρθρο 9ο

Ενισχύουμε αποφασιστικά τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους

και τους ανθρώπους της πολιτισμικής δημιουργίας

· Θωρακίζουμε το Δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

· Καταργούμε του ΠΔ 85/2022.Ένταξη των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στην βαθμίδα ΤΕ δια νόμου.

· Ενισχύουμε και αναπτύσσουμε τη καλλιτεχνική εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, ιδρύοντας Ανώτατη Σχολής Παραστατικών Τεχνών και ενισχύοντας ήδη υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα.

· Διαβαθμίζουμε τους τίτλους σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (μουσικής, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου) σε βαθμίδα αντίστοιχη με ΤΕ.

· Άρθρο 10ο

Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία

· Αυξάνουμε τη δαπάνη των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων, με άρση των υφιστάμενων αδικιών σε κατηγορίες ανάπηρων ατόμων.

· Μεταρρυθμίζουμε ριζικά το σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωση τους και με ειδικότητες κοινωνικών ειδικοτήτων

· Εξασφαλίζουμε προσβασιμότητα σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας

· Εκπονούμε και εφαρμόζουμε πιλοτικό πρόγραμμα 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών

· Εξασφαλίζουμε προσωπικό βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου, ακόμη και σε 24ωρη βάση

Άρθρο 11ο

Μεταρρυθμίζουμε το κράτος, για περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία, δικαιοσύνη.

· Καταργούμε το «νόμο- ανέκδοτο» του επιτελικού κράτους.

· Καμία θέση πάγιας διοικητικής ιεραρχίας δεν καταλαμβάνεται από μετακλητό υπάλληλο.

· Ενισχύουμε τον ΑΣΕΠ: το σύνολο των προσλήψεων γίνεται υπό την εποπτεία του

· Θεσμοθετούμε Διαύγεια για τη παρακολούθηση των τεχνικών έργων και Ψηφιακό μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές.

· Μεταρρυθμίζουμε τη λειτουργία και το θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος.

· Επαναφέρουμε την ΕΥΠ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καταργούμε τη τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της. Ορίζουμε νομοθετικά τον ορισμό της εθνικής ασφάλειας.

· Καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλίες. Όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο.

· Καταργούμε τις δυσμενείς διατάξεις του ν.4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και εκσυγχρονίζουμε το οικογενειακό δίκαιο.