«Παγώνουν» το αίμα οι καταγγελίες

Ο 17χρονος έχει απολυθεί από τις φυλακές από τις 19 Μαρτίου 2023 και την ίδια ημέρα κατέθεσε όσα βίωσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός είχε κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία και γι’ αυτό βρέθηκε στο κατάστημα κράτησης νέων, το οποίο αποτελεί μία δομή εναλλακτικής θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ωστόσο, αντί να αναμορφωθεί, έπεσε θύμα σωματικής, ψυχολογικής, λεκτικής και σεξουαλικής βίας.

«Ήταν μία ατυχής υπόθεση, τελικά ήταν περισσότερο παρέμβαση των γονέων για οριοθέτηση του παιδιού. Όμως, η οικογένεια δεν επέλεξε ο 17χρονος να πάει στο αναμορφωτήριο. Είχε μία τραγική εμπειρία. Μπήκε μέσα τάχα για να σωφρονιστεί και τελικά βίωσε έναν εφιάλτη», είπε στο MEGA o Γιώργος Κοκοσάλης, δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου.

Έδωσε δύο καταθέσεις

Το αγόρι κατέθεσε δύο φορές παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. «Έδωσε δύο αναλυτικότατες καταθέσεις χωρίς λογικά κενά, χωρίς αντιφάσεις, με δυστυχώς πολύ σκληρές εικόνες και παραστάσεις, ακόμα και για τις πιο σκληρές καρδιές», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η μητέρα του 17χρονου, ούτε ο διευθυντής του καταστήματος ανηλίκων αλλά ούτε η κοινωνική λειτουργός ενημέρωσαν την οικογένεια για όσα βίωνε ο ανήλικος.

Ο δικηγόρος της οικογένειας ξεκαθάρισε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως σε αυτές τις δομές δεν δικαιούται κανείς να επικαλεστεί άγνοια, ενώ ανέφερε ότι ο 17χρονος «περίμενε να τελειώσει το μαρτύριο, το 6μηνο της κράτησής του» και ύστερα προχώρησε σε καταγγελία.

Ο 17χρονος δέχεται υποστήριξη από δομές, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, με τον κύριο Κοκοσάλη να τονίζει πως δεν ήταν εύκολο για την οικογένεια να βγει και να μιλήσει δημόσια για την κακοποίηση που δέχτηκε το παιδί.

Η διερεύνηση των βαρύτατων καταγγελιών είναι σε εξέλιξη, ενώ η μητέρα του 17χρονου ζήτησε την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου.

Η καταγγελία του 17χρονου

«Το βράδυ που κοιμόμουν δεν ήξερα αν θα ξυπνήσω το πρωί, γιατί είχαν κατσαβίδια και αυτοσχέδια μαχαίρια και μπορούσαν να σου επιτεθούν εάν τους είχες πειράξει ή ακόμα κι αν δεν τους είχες πειράξει», περιέγραψε ο 17χρονος.

Όπως κατήγγειλε ο νεαρός, κακοποιούνταν από ομάδα πέντε συγκρατούμενών του τις τελευταίες 15 ημέρες της κράτησής του. Η μαρτυρία του είναι ανατριχιαστική.

«Αυτό γινόταν κάθε μέρα, κάθε δύο – τρεις μέρες, όποτε ήθελαν. Τελείωνε ο ένας ερχόταν ο άλλος. Τελείωνε ο ένας ερχόταν ο άλλος», είπε ο 17χρονος.

«Είχαν στοχοποιήσει ένα ακόμα αγόρι τον οποίο του κάνανε τα ίδια μέσα στο μπάνιο», ισχυρίστηκε ο 17χρονος.

Το μαρτύριο του 17χρονου ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της κράτησής του, ενώ, όπως καταγγέλλει η μητέρα του, είχε οδηγηθεί και στο νοσοκομείο μετά από άγριο ξυλοδαρμό.

«Πολύ ξύλο, του έκλεβαν τα χρήματα μέχρι και ξεβράκωτο τον άφησαν από ρούχα», είπε η μητέρα του 17χρονου.