Στατιστικά, είναι απίθανο να είμαστε η μόνη νοήμων μορφή ζωής στο σύμπαν. Ωστόσο ο άνθρωπος δεν έχει εντοπίσει ακόμα κάποια άλλη μορφή ζωής με νοημοσύνη. Οι πιθανές εξηγήσεις για αυτό είναι πολλές, αλλά επιστήμονες του Laboratory of Statistical Biophysics του EPFL στην Ελβετία, έρχονται να προτείνουν ακόμα μία εξήγηση.
Ψάχνουμε για μόλις 60 χρόνια. Η Γη μπορεί πολύ απλά να βρίσκεται σε μία φούσκα η οποία τυγχάνει να μην περιέχει ραδιοκύματα από εξωγήινους πολιτισμούς. – Claudio Grimaldi, βιοφυσικός
Πρακτικά, οι επιστήμονες προτείνουν πως το σύμπαν είναι υπερβολικά μεγάλο για να το σκανάρουμε ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αρκετές εξωγήινες εκπομπές οι οποίες θα περάσουν από το χώρο που ελέγχουμε. Η μελέτη βασίστηκε σε στατιστικά μοντέλα τα οποία εκτίμησαν τη διάδοση των εξωγήινων σημάτων που μπορεί να υπάρχουν ή όχι, κάπου στο σύμπαν.
Το μοντέλο ξεκινά με την υπόθεση πως υπάρχει τουλάχιστον ένα ηλεκτρομαγνητικό σήμα τεχνολογικής προέλευσης στο γαλαξία μας ανά πάσα χρονική στιγμή και πως η Γη βρίσκεται σε μία σιωπηλή φούσκα για τουλάχιστον έξι δεκαετίες. Έτσι, στατιστικά, υπάρχουν 1-5 ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές ανά αιώνα σε οποιοδήποτε σημείο του γαλαξία. Με άλλα λόγια, οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές τεχνολογικής προέλευσης είναι τόσο σπάνιες όσο οι σουπερνόβα στο γαλαξία μας.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα χρειαστούμε ακόμα 60 χρόνια πριν πετύχουμε κάποια εξωγήινη εκπομπή, ενώ στο πιο απαισιόδοξο σενάριο θα χρειαστούμε 2.000 χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να έχουμε ένα ραδιοτηλεσκόπιο στραμμένο στη σωστή κατεύθυνση τη σωστή στιγμή.
Μπορεί να είμαστε άτυχοι με την έννοια πως ανακαλύψαμε τον τρόπο να χρησιμοποιούμε ραδιοτηλεσκόπια τη στιγμή που περνάμε από ένα κομμάτι του διαστήματος στο οποίο δεν υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα από άλλους πολιτισμούς. Για εμένα, μία τέτοια υπόθεση μού φαίνεται λιγότερο ακραία από την υπόθεση πως βομβαρδιζόμαστε διαρκώς με σήματα από όλες τις πλευρές αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε.
Η διαρκής πρόοδος της τεχνολογίας μάς οδηγεί σε διαρκείς ανακαλύψεις πλανητών οι οποίοι μπορεί να έχουν τις σωστές συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής και αυτό σημαίνει πως αυξάνονται οι πιθανότητες εντοπισμού κάποιου εξωγήινου πολιτισμού. Ωστόσο το σύμπαν είναι αδιανόητα τεράστιο και έτσι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πού ακριβώς πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας.
Η καλύτερη στρατηγική είναι να υιοθετήσουμε την προσέγγιση της κοινότητας του SETI, χρησιμοποιώντας δεδομένα από άλλες αστροφυσικές μελέτες. Να βρούμε τις ανιχνεύσεις ραδιοεκπομπών από άλλα άστρα και γαλαξίες για να διαπιστώσουμε αν περιέχουν τεχνοϋπογραφές.
Το μήνυμα της έρευνας είναι πως πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Η έρευνα για ίχνη επικοινωνίας στο σύμπαν απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και χρήμα.
pentapostagma.gr