Στη δίνη μεγαλύτερων πιέσεων και έντονης μεταβλητότητας εισέρχεται η τουρκική λίρα, καθώς το χθεσινό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών οδηγεί σε επαναληπτικές κάλπες σε δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στα ασιατικά χρηματιστήρια, η λίρα υποχωρούσε ελαφρώς, καθώς οι κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για να διατηρήσουν την ισοτιμία κοντά στο 19,65 ανά δολάριο.

Η ισοτιμία έκλεισε στις 19,58 λίρες ανά δολάριο την Παρασκευή, με τη συνολική πτώση από τις αρχές του έτους για το νόμισμα στο 4,5%. Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορά με τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στον επαναληπτικό γύρο της 28ης Μαΐου, καθώς αμφότεροι απέτυχαν να συγκεντρώσουν χθες Κυριακή το 50% των συνολικών ψήφων που απαιτούνταν για τη νίκη.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας και με καταμετρημένο πάνω από το 98% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκέντρωνε το 49,3% των ψήφων, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε το 45%.

Κι ενώ είναι ακόμα πιθανόν για τον Ερντογάν να ανακηρυχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο, το πιο πιθανόν είναι οι δεύτερες κάλπες.

«Αν διατηρηθούν αυτά τα αποτελέσματα, θα είναι ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα για τις αγορές», δήλωσε ο Ογκεντάι Τοπκιουλάρ, διαχειριστής κεφαλαίων στη RAM Capital SA. «Θα υπάρχει ασάφεια για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση από τότε που ο Ερντογάν ακολούθησε μια σειρά ανορθόδοξων πολιτικών από το 2018, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης (ακόμη και εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού), των ελέγχων της συναλλαγματικής ισοτιμίας και της κρατικής παρέμβασης.

Οι αθέατες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά έχουν ανέλθει σε σχεδόν 177 δισ δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να είναι οι πιο τεταμένες στην τουρκική πολιτική σκηνή, από τότε που το AKP και ο Ερντογάν ήρθαν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες», ανέφερε ο Πιότρ Ματίς, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο. «Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις στο συνάλλαγμα είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διατηρηθεί η λίρα σχετικά σταθερή».

Αναλυτές της JPMorgan και της HSBC δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η λίρα θα υποτιμηθεί σε περίπου 24-25 ανά δολάριο. Η Goldman Sachs ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά τιμολογεί μια «απότομη υποτίμηση», είναι δύσκολο όμως να προβλεφθεί το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Στροφή πολιτικής
Η συμμαχία της αντιπολίτευσης του Κιλιτσντάρογλου έχει υποσχεθεί να αντιστρέψει πολλές από τις οικονομικές πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, να επαναφέρει μια πολιτική επιτοκίων παρόμοια με εκείνη άλλων χωρών και να διορίσει έναν «αυτόνομο» επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Αντίθετα, ο Ερντογάν έχει διώξει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας από το 2019, επιδιώκοντας ολοένα και χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Οι συνολικές τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα ήταν κάτω από 24 δισ. δολάρια την Παρασκευή πριν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πριν από μια δεκαετία ήταν στα 152 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια πολιτική στροφή θα είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και την αντιστροφή μέρους των εκροών ύψους 11 δισ. δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη στήριξη της λίρας έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και έχουν αφήσει το νόμισμα σε «μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα», σύμφωνα με τον Νικ Σταντμίλερ, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων της Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη.

«Δεν μπορούν να αντέξουν για πάντα και μια σοβαρή υποτίμηση είναι πιθανή τα επόμενα δύο τρίμηνα», είπε. «Σε πρώτη φάση, θα περίμενα ότι η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει τους ελέγχους, οι οποίοι ήδη εφαρμόζονται σιωπηρά, για να αποτραπεί μια περαιτέρω φυγή κεφαλαίων».

pentapostagma.gr