Την ισχύ της έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τον καπνό να έχει εξαπλωθεί από τη Σικελία ως και τη χώρα μας, φτάνοντας ως και τα νησιά των Κυκλάδων.

Σε χάρτη που δημοσίευει το climatebook.gr, καπνοί φαίνονται να περνούν αρχικά από την Πάτρα, να διασχίζουν την Αθήνα και να καταλήγουν ως και τα νησιά των Κυκλάδων.

aitna23

 

Το ηφαίστειο της Αίτνας εξερράγη την Κυριακή 21 Μαΐου 2023, εκτοξεύοντας τέφρα και καπνό, αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές να κλείσουν το αεροδρόμιο της Κατάνης. «Λόγω της δραστηριότητας της Αίτνας και της μεγάλης ποσότητας ηφαιστειακής τέφρας που έπεσε στο αεροδρόμιο οι πτήσεις διακόπτονται μέχρι να το επιτρέψουν ξανά οι συνθήκες», ανέφερε η διεύθυνση του αεροδρομίου.

ITALIA: el VOLCÁN ETNA entró en ERUPCIÓN y CERRARON el AEROPUERTO

Ο καπνός και η στάχτη από την τέφρα που εκτοξεύτηκε έφτασε μέχρι και την Αθήνα και το Αιγαίο σε πολύ μεγάλα ύψη (>5 km). Το πλούμιο του διοξειδίου του θείου (SO2) που ανιχνεύτηκε από τον δορυφόρο Sentinel-5P της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus την Δευτέρα 22/05, ταξίδεψε σχεδόν 800 χλμ φτάνοντας μέχρι και την Αθήνα και το Αιγαίο.

Η Αίτνα, που φτάνει τα 3.324 μέτρα σε ύψος, είναι το πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης.