Το φαινόμενο El Nino, το οποίο γενικώς συνδέεται με αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, θα συνεχισθεί ολόκληρο το έτος με μία ένταση που αναμένεται να είναι «τουλάχιστον μετριασμένη», ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Στις 8 Ιουνίου, η Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας είχε ανακοινώσει την επίσημη έλευση του El Nino, εκτιμώντας ότι «είναι πιθανόν να προκαλέσει νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών» σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας που εκδόθηκε σήμερα, η πιθανότητα το φαινόμενο να συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2023 ανέρχεται σε 90%.

Οι επιστήμονες του Οργανισμού περιμένουν ωστόσο ότι το φαινόμενο El Nino θα είναι «τουλάχιστον μετριασμένης έντασης». Όμως η επίπτωσή του επί των παγκόσμιων θερμοκρασιών εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια του έτους που ακολουθεί την ανάπτυξή του και, κατά συνέπεια, πιθανότατα θα γίνουν αισθητές κατά τη διάρκεια του 2024.

 

«Η έλευση του El Nino θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης θερμοκρασιών ρεκόρ και πρόκλησης πιο ακραίας ζέστης σε πολλές περιοχές του κόσμου και στους ωκεανούς», τονίζει στην ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας.

 

«Η αναγγελία ενός επεισοδίου El Nino από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας αποτελεί ειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις ολόκληρου του κόσμου ώστε να προετοιμαστούν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην υγείας μας, στα οικοσυστήματά μας και στις οικονομίες μας», δηλώνει. Ο Πέτερι Τάαλας τονίζει τη σημασία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και των μέτρων πρόβλεψης των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων που συνδέονται με το σημαντικό αυτό κλιματικό φαινόμενο «για την διάσωση ζωών και μέσων διαβίωσης».

Το φαινόμενο El Nino αναπτύσσεται κατά μέσον όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και τα επεισόδια διαρκούν από εννέα έως δώδεκα μήνες. Πρόκειται για ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας του ωκεανού στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό.

 

Το El Nino τείνει να προκαλεί αύξηση των βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής και των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρατος της Αφρικής και της κεντρικής Ασίας. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ξηρασία στην Αυστραλία, την Ινδονησία και ορισμένες περιοχές της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής.

 

Κατά τη διάρκεια του αρκτικού θέρους –την θερμή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο και ψυχρή στο νότιο ημισφαίριο– η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων της επιφανείας που προκαλεί το El Nino μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει τους κυκλώνες στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, εμποδίζοντας παράλληλα τον σχηματισμό τους στον Ατλαντικό Ωκεανό, εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.