Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που κατέγραψε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας (Météo-France), που δείχνουν ότι το 2023 είναι στη δεύτερη θέση των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί στη χώρα από την έναρξη του 20ού αιώνα. Θερμότερο έτος παραμένει το 2022.

Η μέση θερμοκρασία την περασμένη χρονιά κυμάνθηκε στους 14,4 βαθμούς Κελσίου. «Επιπροσθέτως του προσωρινού απολογισμού που παρουσιάστηκε την 30η Νοεμβρίου, η ενσωμάτωση των μετρήσεων του μήνα Δεκεμβρίου επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε πως σε συνέχεια του 2022, του θερμότερου έτους που η Γαλλία γνώρισε από την έναρξη του 20ου αιώνα, το έτος 2023 κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των θερμότερων ετών στην επικράτειά μας», εξήγησε η Météo-France.

«Με μια μέση θερμοκρασία στους 14,4 βαθμούς Κελσίου», σε σχέση με 14,5 βαθμούς Κελσίου το 2022, «η θερμική ανωμαλία στο σύνολο του έτους φθάνει τους +1,4 βαθμούς (σε σύγκριση με τις κανονικές θερμοκρασίες μεταξύ 1991-2020)», διευκρινίζει η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία.

Το 2023 η θερμότερη χρονιά που καταγράφηκε παγκοσμίως

Αντιθέτως, σε διεθνές επίπεδο, το 2023 συνιστά «τη θερμότερη χρονιά που καταγράφηκε ποτέ παγκοσμίως», υπογραμμίζει η Météo-France, που βασίζεται στα δεδομένα του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, στο οποίο συνεισφέρει ο οργανισμός.

Αρχές Δεκεμβρίου, προτού ενταχθούν τα στοιχεία του τελευταίου μήνα του έτους, το Copernicus είχε αναφέρει πως το 2023 θα ήταν «η θερμότερη χρονιά που είχε ποτέ καταγραφεί στην ιστορία».

Ο πλανήτης γνώρισε το 2023 θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές χώρες, κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς που σηματοδοτήθηκε από μήνες ξηρασίας στην Αφρική, αλλά και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

 

ΠΗΓΗ: Protothema.gr